Skip to main content
P74 razstave 2015

Drugi družinski razlogi / Altri motivi di famiglia

By 10 aprila, 20155 maja, 2015No Comments

16. 4. – 5. 5. 2015
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Umetniki: Lorenzo Cianchi, Daniela Perego, Akaki Ramishvili, Massimo Rizzi, Jaka Vatovec, Lucia Veronesi

Kustos: Paolo Toffolutti

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Drugi družinski razlogi v Center in Galerijo P74 v četrtek, 16. 4. 2015, ob 19.00 uri.

Ob 18.55 uri vas bo po razstavi popeljal kustos razstave Paolo Toffolutti.


Akaki Ramishvili, Coffe with Milk in Cairo, 2010, video instalacija

Since civilization is founded on the exploitation of one class by another class, its whole development proceeds in a constant contradiction. Every step forward in production is at the same time a step backward in the position of the oppressed class, that is, of the great majority. Whatever benefits some necessarily injures the others; every fresh emancipation of one class is necessarily a new oppression for another class.

F. Engels, The Origin of the Family (1884)
(quote from a reprint of the 1972 edition published in 2010 by Penguin Classics)


Jaka Vatovec, Overload, 2014

Drugi družinski razlogi je avtorski projekt italijanskega kustosa in umetnika Paola Toffoluttija. Razstava je doživela premierno predstavitev v prostorih palače Villa di Toppo Florio v Pordenonu, novo verzijo projekta pa je avtor pripravil posebej za Galerijo P74. Pristop Paola Toffoluttija k temi družine kot osnovne družbene celice ni pomirjujoč ali prizanesljiv. Družino obravnava z različnih, tudi konfliktnih zornih kotov.

Pojem družine, kot smo ga prevzeli z Zahoda, pospešeno spreminja svoje meje in omejitve in s tem ponovno definira svoj prostor ter obseg v smislu pravic in dolžnosti. S prevpraševanjem družine se postavljajo pod vprašaj tudi identitetne politike, politike spola, starševstva, splošnih pravic, pravice družbenih manjšin. Upodobitev Svete družine je eden najbolj običajnih in priljubljenih motivov evropske upodabljajoče umetnosti. Toda kaj kaže in kaj skriva? Čemu namenjamo pozornost in čemu ne? Ko javno spregovorimo, sveto postane posvetno in vzroki postanejo resni družinski razlogi.

Pričujoča razstava odpira prostor tistim delom, ki opazujejo procese transformacije družine, vključno z novimi pravili, obnašanji, temami, ki niso neposredno povezane z zgodovino. Razlogi za druge družinske razloge so prav spremembe, napetosti, zahteve, ki destabilizirajo status tradicionalne družinske konvencije. Družina je zbirka, je retorični predtekst, tudi sveta trilogija (cerkev, družina, domovina), na kateri je utemeljena konzervativna dogma verovanja. Družina je materinska in očetovska figura v časih globalizacije in času krize identitet in vlog. Družina je oče gospodar, družina so nove generacije permisivno vzgojenih staršev, prikrajšanih za avtoriteto, družina so odrasli otroci, ki so ostali doma. Družina so tudi bitka za priznanje civilnih pravic gejevskih in lezbičnih parov, zakoni posvajanja in politični manevri cerkve.

Paolo Toffolutti (1962) je uveljavljen italijanski kustos, umetnik in pisec o sodobni umetnosti. Diplomiral je na likovni akademiji v Benetkah na oddelku za slikarstvo. Kuriral je številne razstave, med drugim »Visibli/Invisibli« (1996), »Passi nel Giardino« (1998), »Luciano Fabro« (1999), »Maria Nordman« (2001), »Pasaggi« (2005), »Work/Lavoro/Vore« (2012). V letu 1996 je ustanovil inštitut za sodobno umetnost Neo associazione culturale. Od leta 2007 je umetniški vodja centra SPAC – spazio pubblico arte contemporanea v Buttriu, Udine, kjer je pripravil več odmevnih mednarodnih razstavnih projektov. Živi in dela v Vidmu.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti in mednarodne mreže CLUSTER.