Skip to main content
KAPSULA program 2017

Druga eksplozija – 90. leta

By 7 decembra, 201617 februarja, 2017No Comments

Narodni muzej Slovenije – Metelkova
6. 12. 2016 – 12. 2. 2017

Z veseljem napovedujemo odprtje razstave Druga eksplozija – 90. leta, v torek, 6. decembra 2016, ob 19.00 uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova v Ljubljani.

Otvoritvi v Narodnem muzeju Slovenije bo sledilo odprtje 9. decembra 2016 v Slovenj Gradcu, v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti in Koroškega pokrajinskega muzeja ter 15. decembra 2016 v Galeriji P74 in Galeriji Škuc v Ljubljani.

Jože Barši, There are many answers to the question about why to grow vegetables, 1997
Jože Barši, There are many answers to the question about why to grow vegetables, 1997
instalacija, Ateneo di san Basso, Benetke
foto: Matija Pavlovec, z dovoljenjem umetnika in Galerije P74

Javna vodstva po razstavi

sreda, 8. 2. 2017
Narodni muzej Slovenije – Metelkova ob 10.00 uri
Po razstavi vodi kustos razstave Tadej Pogačar
Narodni muzej Slovenije – Metelkova ob 15.00 uri
Po razstavi vodi Nina Skumavc

nedelja, 12. 2. 2017
Narodni muzej Slovenije – Metelkova ob 17.00 uri
Zaključno vodstvo po razstavi. Po razstavi vodita Dejan Habicht in Tadej Pogačar.

Druga eksplozija – 90.leta (2014 – 2017) je večletni  raziskovalni in izobraževalni projekt, ki je nastal v sodelovanju Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. in Koroške galerije likovnih umetnosti, Slovenj Gradec. Vključuje serijo javnih predavanj in študijski razstavi v Centru in Galeriji P74 (2014 in 2015), ki sta bili posvečeni širšemu kulturnemu in družbenemu kontekstu devetdesetih. Po svoji naravi je projekt dvodelen. Ta dvojna perspektiva »središča« in »roba« je ključna za njegovo razumevanje in vzpostavljanje kompleksnejše podobe.

Razstava Druga eksplozija – 90.leta prinaša prvo predstavitev radikalnih praks vizualne umetnosti devetdesetih v Sloveniji. Na ljubljanski razstavi sodelujejo Jože Barši, Vuk Ćosić, Maja Licul, Marko Peljhan, Alenka Pirman, Tadej Pogačar, Marjetica Potrč, Marija Mojca Pungerčar, Franc Purg, Anja Šmajdek, Nika Špan, Apolonija Šušteršič, Janja Žvegelj. Razstavljeni bodo koncepti, objekti, skulpture, instalacije, video dela, spletni projekti, fotografije, zvočni projekti, knjige in časopisi umetnika, tiskovine in originalna dokumentacija. Po eksploziji neoavantgarde v šestdesetih, ki jo je v Sloveniji povzročilo predvsem gibanje in skupina OHO, so devetdeseta prinesla novo eksplozijo umetniške produkcije, ki predstavlja svojevrstno nadaljevanje radikalnih umetniških praks šestdesetih in sedemdesetih let. Razstave v Ljubljani izpostavljajo segment umetniške produkcije, ki jo lahko na kratko označimo kot umetnost po postmodernizmu.

Razstava Nove umetniške prakse v devetdesetih: primer Koroške prikazuje kulturno umetniško dogajanje in prakse v devetdesetih letih na Koroškem, ki so v tistem času nakazovale nove smernice v načinu delovanja in so pomenile presežek. V polju neinstitucionalne kulture je bilo posebej plodno vrelišče subkulturnih praks. Porajajoča se mladinska subkultura je tedaj prvič močneje posegla v tradicionalističen, lokalno usmerjen in v preteklost zazrt kulturni prostor in mlade na svež način nagovorila z alternativnimi vsebinami, na neuveljavljenih prizoriščih in z novimi vrstami dogodkov.

Ob razstavah bo izšel skupen katalog z besedili Boža Repeta, Andreje Hribernik, Tadeja Pogačarja, Barbare Sterle Vurnik, Dejana Habichta, Nine Popič, Polone Poberžnik, Tjaše Pogačar Podgornik in Vladimirja Vidmarja.

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana in Fundacija Erste.

Podporniki