Skip to main content
P74 razstave 2013

Davor Sanvincenti: La Cour du Domaine / Score for the Found Orchestra

By 31 oktobra, 201325 novembra, 2013No Comments

7. 11. – 20. 11. 2013
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Davora Sanvincentija v Center in Galerijo P74, v četrtek, 7. 11. 2013, ob 19. uri.

Kustosinja projekta: Janka Vukmir

V svoji slavni izjavi “Medij je sporočilo” je Marshall McLuhan postavil medij v središče sodobne družbe. Izpostavil ga je kot centralni subjekt discipline, ki raziskuje kulturo in njene odnose s strukturami posredovanja, materijalnosti in prenosa. Da bi razumeli dela Davorja Sanvincentija moramo razumeti njegovo zanimanje za medij, za točko, kjer se srečajo novi mediji s starimi, digitalni z analognimi, nova tehnologija z »zastarelo« in »pozabljeno«. V tem smislu njegova dela ustvarjajo specifičen odnos s preteklostjo, kot tudi s samim konceptom časa. Podatki, opazovanja in raziskave, ki nastajajo med sfero umetniškega in znanstvenega ustvarjajo osnovno strukturo njegovih del. Večkrat se igra s konceptom iluzije. S tem prevprašuje meje med človeško percepcijo in konstrukcijo izkušnje.

Njegova dela navadno nastajajo v treh formah: kot avdiovizualna postavitev,  kot prostorske intervencije in kot živ mediji (AV performansi). Gre za antropologijo in arheologijo medija, cinematično potovanje, za zapuščene aparature, najdene stvari ipd., ki asociirajo na industrijo, na vstop v strukturo materiala in medija.

La Cour du Domaine – Score for the Found Orchestra je projekt v nastajanju, ki ga sestavlja več faz. Montaža je minimalna, kompozicija dela linearna, zvočni vzorci pa preprosti in ponavljajoči.

Davor Sanvincenti (r.1979) je hrvaški intermedijski umetnik. Njegovo delo je bilo v zadnjih letih predstavljeno na številnih mednarodnih razstavah in festivalih mdr. na Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid; LOOP /Barcelona; 25 FPS /Zagreb;  VideoEX /Zurich; Centre Georges Pompidou, Paris; Hfg/ZKM, Karlsruhe; MoCA, Zagreb; Lincoln Center, New York; HB Galerie, Rotterdam; Joanneum Museum, Graz; La Triennale, Milano; Filmoteca Española, Madrid; Art Pavilion, Zagreb; Haus der Kulturen der Welt, Berlin. Je dobitnik Nagrade Radoslav Putar za mladega umetnika do 35. let (2010). Njegova video instalacija »1001« je del AV zbirke Muzeja sodobne umetnosti  v Zagrebu

Janka Vukmir je umetnostna zgodovinarka, likovna kritičarka in kustosinja.
V letih 1996 do 1998 je bila direktorica SCCA – Zagreb. Je soustanoviteljica in predsednica Instituta za sodobno umetnost in glavna urednica časopisa Radionica.
Kot likovna kritičarka od leta 1985 redno objavlja besedila v tiskanih in elektronskih medijih na Hrvaškem in v tujini. Je urednica več knjig, katalogov in publikacij s področja sodobne umetnosti.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek  za kulturo.