Skip to main content
P74 razstave 2010

Cristiano Berti: Fetiš klub

By 4 aprila, 201017 maja, 2010No Comments

6.–25. 4. 2010
Center in Galerija P74, Prušnikova 74, Ljubljana
Odprtje: torek, 6. 4. 2010 ob 20.00 uri

Kustos: Tadej Pogačar

Od leta 2002 Cristiano Berti v svojih projektih izpričuje posebno zanimanje za najdene predmete. To zanimanje govori predvsem o njegovem intimnem, skoraj maničnem zanimanju za nenavadne plati materialne realnosti. Predvsem tisti projekti, ki vključujejo specifične readymade elemente (mdr. izgubljeno prtljago z letališč in vlakov) provocirajo morbidno radovednost in željo, da bi zapečateno prtljago odprl, rekonstruiral potencialno zgodbo in skušal razumeti prikrito ozadje izgubljene lastnine.

Najdeni objekt ali predmet – v kontekstu Zahodne umetnostne zgodovine so to predmeti, ki niso bili oblikovani za umetniški namen – je lahko zelo majhen, nepomemben, najden po naključju. Pri avtorju lahko vedno znova vzbudi verigo asociacij ali spomin na pomemben dogodek iz lastnega, osebnega življenja. Konotacija skrivnostnega in hkrati občutek bližine najdenemu objektu podeljuje magičnost.

Razstava Cristiana Bertija Fetiš klub izpostavlja fenomen fetišizma s serijo objektnih instalacij mdr. instalacija “Prestižno” (izgubljena in zapečatena prtljaga z vlakov), “Orodja kriminala” (vlomilsko orodje zaplenjeno pri samem aktu kriminalnega dejanja, shranjeno pri policiji in nato prodano pri sodniških službah), “Les” (zbirka zavrženih in ponovno najdenih plastičnih božičnih dreves, ki s svojo višino in volumnom ustvarjajo monumentalen ambient), “Rogo Api” (plošče laminirane plastike s povečano reprodukcijo naslovnice lokalnega časopisa, ki najavlja odločitev sodišča ob požaru v rafineriji Api v katerem sta umrla delavca) itd.

Cristiano Berti velja za enega zanimivejših italijanskih avtorjev mlajše srednje generacije. Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo na Univerzi v Torinu. Njegova dela so bila razstavljena na številnih razstavah mdr. v Rimu, Torinu, Guarenu, Berlinu, Ostersundu, Beogradu. Deluje v fotografskem mediju, videu in instalaciji. V svojih projektih večkrat izpostavlja sodelovanje in participacijo.

www.cristianoberti.it

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. je podprt s strani Ministrstva za kulturo RS in MOL, oddelek za kulturo.