Skip to main content
Novice

CODE:RED Reka

By 24 julija, 20191 junija, 2020No Comments

23. 8. – 13. 9. 2019
Muzej moderne in sodobne umetnosti, Mali salon, Reka

Po pregledni razstavi CODE:RED v ljubljanski Mestni galeriji (2018) in postavitvi v intermedijskem centru Edith-Russ-Haus v Oldenburgu, se projekt seli v Mali salon Muzeja moderne in sodobne umetnosti na Reki.

V petek, 23. avgusta 2019, ob 20.00 napovedujejo javno odprtje razstave z novo postavitvijo (fotografijami, video deli, kolaži) in dokumentarnim materialom.

CODE:RED (1999 – danes) je eden najodmevnejših mednarodnih projektov Tadeja Pogačarja, ki ga je od poznih devetdesetih zasnoval v tesnem sodelovanju z nevladnimi organizacijami, eksperti in skupnostmi seksualnih delavcev. Projekt je gostoval v Evropi, Ameriki in Južni Ameriki, njegove edicije pa so bile predstavljene na vodilnih bienalih sodobne umetnosti v Benetkah, Sao Paulu, Istambulu, Pragi in Tirani.

CODE:RED je v dvajsetih letih delovanja kritično problematiziral številne teme, ki so tesno povezane z življenjem in delom marginalnih urbanih manjšin, kot so neformalna ekonomija, javni prostor, samoorganizacija, trgovina z ljudmi ipd. V okviru projekta CODE:RED sta bili izdani dve knjigi s teoretskimi prispevki, tri številke časopisa Sex Worker, dve knjigi umetnika, video dela ter arhiv CODE:RED (z revijami, časopisi, plakati, letaki, tiskovinami, dokumenti, propagandnim materialom).

Razstava CODE:RED Reka je nastala v organizaciji Muzeja moderne in sodobne umetnosti Reka in v sodelovanju MGML, Mestne galerije Ljubljana in Galerije P74. Pri pripravi in organizaciji razstave sta sodelovali Alenka Gregorič in Kora Girin. Razstava CODE:RED Reka je del programa Evropske kulturne prestolnice Reka 2020.