Skip to main content
Novice

Center in Galerija P74 v 2022

By 2 februarja, 20224 julija, 2022No Comments

Foto: Arhiv Galerije P74

25 let Galerije P74

V letu 2022 obeležujemo in slavimo 25 let delovanja Galerije P74. Zgodba o Galeriji P74 je zgodba o uspešnem samoorganiziranju umetnic in umetnikov ter prevzemanju odgovornosti v svoje roke. Spomnimo: leta 1997 je na predlog Mestne občine Ljubljana nastala Galerija P74, dve leti kasneje pa še Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. kot pravni nosilec dejavnosti. Galerija P74 ni bila nikoli klasično razstavišče, temveč nov javni prostor namenjen druženju in oblikovanju skupnosti, izobraževanju, novi produkciji in založništvu. Takrat v Ljubljani ni bilo drugega razstavno produkcijskega prostora, ki bi sistematično podpiral produkcijo mladih ustvarjalk in ustvarjalcev. Že otvoritvena razstava Za kvaliteto življenja v marcu 1997 je jasno nakazala participativno usmeritev na križišču etike, politike in estetike. 

Sezona 2022

Leto 2022 začenjamo s sklopom MLADI, ki podpira produkcijo neuveljavljenih vizualnih ustvarjalk in ustvarjalcev. Sezono pričenja Lene Lekše, lanskoletna zmagovalka Nagrade skupine OHO, s projektom, ki ga je zasnovala na njujorški rezidenci. S samostojnimi razstavami ji sledijo Nežka Zamar, Valerija Intihar in na intermedijskem področju Saša Šižgorič in Maruša Uhan.

V januarju objavljamo razpis za Nagrado skupine OHO, osrednjo nacionalno nagrado na področju sodobne vizualne umetnosti za mlade do 40. leta starosti. Nagrado razpisujemo v sodelovanju z organizacijami Residency Unlimited, New York in Trust for Mutual Understanding, New York. Nagrada je namenjena ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki delujejo v medijih risbe, slikarstva, kiparstva, instalacije, videa, novih medijev in performansa.

V letu 2022 nadaljujemo z mednarodnim povezovanjem in sodelovanjem s kustosi, kritiki in raziskovalci sodobne in moderne umetnosti in kulture Sandro Križić Roban, Janko Vukmir, Darkom Šimičićem, Miškom Šuvakovićem.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. hrani eno večjih zbirk knjig umetnika v Sloveniji. Kustosinja Nina Skumavc nadaljuje s projektom Vzporedna literatura II, ki je posvečen mediju knjige umetnika in črpa iz Zbirke knjig umetnika Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.

V začetku pomladi napovedujemo gostovanje razstave Živali Hiše Ljudje. Zgodnja dela, Tadeja Pogačarja v Institutu za sodobno umetnost v Zagrebu. Razstava je bila premierno predstavljena lani v Galeriji P74, postavitev v Zagrebu pa bo specifična in drugačna od ljubljanske. Gre za prvo predstavitev zgodnjih del, ki so nastala med leti 1975 in 1980 in vključujejo performans (akcije brez dogodka), fotografijo in glasbo.

Ciklus mednarodnih glasbenih dogodkov Sound Explicit 2022 prinaša več novosti. Vodstvo in organizacijo prevzema Boštjan Simon, uveljavljen glasbenik, pedagog in producent. Ciklus bo potekal na novi lokaciji v Cukrarni v Ljubljani in vključuje nastope Kaje Draksler, Vitje Balžalorskega, Alberta Novelle, Jaspera Stadhoudersa, Roka Zalokarja in Andreja Kobala.

Osrednji del razstavnega programa sestavljajo samostojne razstave in projekti umetnic in umetnikov srednje in zrele generacije Milene Usenik, Špele Škulj, Small but dangers ter Nade Vrkljan-Križić in Inke Švertasek (posthumna razstava). Projekti problematizirajo socialne teme, arhiviranje, dokumentiranje, feminizem, dekolonizacijo.

Po uspešnem raziskovalnem projektu Druga eksplozija – 90. leta (2014 – 2017), v letu 2022 pričenjamo nov večletni izziv, kritično raziskavo sedemdesetih let dvajsetega stoletja. To dinamično in ustvarjalno obdobje je bilo do sedaj obdelano enostransko in pomanjkljivo. Zanimal nas bo širši kulturni in družbeni kontekst dekade ter izbrana poglavja kulture, popularne kulture, umetnosti, politike in neodvisne glasbe. Poudarek bo na neodvisni, nevladni, alternativni in neoavantgardni produkciji. Ciklus napovedujemo z uvodno razstavo Prijatelji morajo biti prijatelji.

V letu 2022 pripravljamo bogat spremljevalni program delavnic, javnih vodstev in okroglih miz. Podporni program vključuje delavnice Kako se prijaviti in uspeti?, Knjiga v fokusu, Poletna delavnica slikanja (za seniorje) in delavnico za najmlajše p.a.r.a.s.i.t.k.i.- sodobna druženja.

Leto zaokrožamo z mednarodnim festivalom knjige umetnika Konvencijo Blind Date 2022, sedmo po vrsti. Poleg predstavitve nove produkcije knjig umetnika festival prinaša razstave, predavanja, sejem knjig umetnika in javni razpis za najboljšo knjigo umetnika.

Seveda ne bo izostala mednarodna sejemska dejavnost. Za 2022 napovedujemo sodelovanje na sejmih ARCOmadrid, NY Art Book Fair, Art Market Budapest in Artissima 2022.