Skip to main content
P74 razstave 2014

Časopisna umetnost Tomislava Gotovca

By 6 oktobra, 201410 novembra, 2014No Comments

9. 10. – 24. 10. 2014
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave ČASOPISNA UMETNOST TOMISLAVA GOTOVCA, v četrtek, 9. 10. 2014, ob 19.00 uri v Center in Galerijo P74.

V četrtek, 9. 10. 2014, ob 18.00 uri vabljeni na predavanje kustosa razstave Darka Šimičića, ki bo podrobneje predstavil razstavni projekt.

Časopisna umetnost Tomislava Gotovca

Kljub temu, da je Tomislav Gotovac ves čas prisoten na domači in svetovni umetniški sceni, lahko šele v zadnjih letih (predvsem po njegovi smrti v letu 2010) govorimo o izjemnem zanimanju za njegovo ustvarjanje. To mdr. dokazujejo serije samostojnih razstav v elitnih zahodnih zasebnih galerijah in številni odkupi največjih muzejev v Parizu, New Yorku, Washingtonu, Dunaju, Rio de Janeiru.

Tomislav Gotovac je nedvomno eden najradikalnejših in najpomembnejših multimedijskih, konceptualnih umetnikov ter režiserjev avantgardnega filma v regiji. Njegova umetniška produkcija je pomembno vplivala tudi za mlajšo generacijo umetnic in umetnikov neo-avantgarde šestdesetih let, ki so bili aktivni na področju performansa, likovne umetnosti, novih medijev in filma.

Filmsko delo in vizualna umetnost Tomislava Gotovca sta tesno prepleteni in tvorita nedeljivo celoto. Zelo zanimiva je sama raba časopisa v njegovem umetniškem opusu.

Tiskan medij časopisa je uporabljal na različne načine: časopis mu je služil kot material za kolaže, časopis je uporabljal kot vizualni material v fotografijah ali filmih in časopis je izrabljal kot medij komunikacije in distribucije za svoje umetniške projekte. Zanj je imela objava v časopisu enak pomen kot ulična akcija ali performans.

Svoja dela in tekste je objavljal v študentskih glasilih »Student« in »Vidici«. Konec osemdesetih let je izvedel številna dela v mladinskih in študentskih časopisih »Polet« in »Studentski list«. Šlo je za medijsko in umetniško premišljene projekte, kjer je avtorsko delo izvedeno v sodelovanju z ekipo sodelavcev (fotografov, kostumografov, rekviziterjev, oblikovalcev). Del Gotovčeve aktivnosti v množičnih medijih  se je razširil na performativna dejanja: v akcije prodajanja/deljenja časopisa, ki jih je pretvoril v spektakularne performanse. Gre za izjemen primer preizkušanja meja cenzure oz. mej medijske svobode in hkrati za pionirski primer medijske strategije v umetnosti.

Razstava, ki smo jo pripravili v sodelovanju s kustosom in kritikom Darkom Šimičićem, je  pomemben pionirski podvig, saj ta segment njegovega umetniškega dela do sedaj še ni bil raziskan ali muzejsko predstavljen.

Osredotoča se na umetniška dela, ki so bila zasnovana v šestdesetih, torej na samem začetku njegove umetniške kariere, v času študija filmske režije v Beogradu. Razstava prinaša arhivske materiale, časopise, publikacije, fotodokumentacijo umetniških akcij ipd.

Vsa razstavljena dela so dostopna s prijaznim posredovanjem »Instituta Tomislava Gotovaca« in so last umetnikove hčerke Sarah Gotovac. Osnovna naloga »Instituta« je čuvanje, preučevanje, produkcija in distribucija dediščine Tomislava Gotovca.

Vabljeni!

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev
na področju kulture in umetnosti in mednarodne mreže CLUSTER.