Skip to main content
Razstave 2023

Bosa Rosa: V Drugo Obliko

By 27 novembra, 202322 januarja, 2024No Comments

Foto: Bosa Rosa

14. 12. 2023 – 4. 1. 2024
Galerija P74
_____

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave V Drugo Obliko Bose Rose v Galerijo P74, v četrtek, 14. decembra 2023 med 19.00 in 21.00 uro.
Razstava bo na ogled do 4. januarja 2024 po običajnem odpiralnem času galerije (ponedeljek – petek, 12.00 – 18.00, izven uradnih ur po dogovoru).

_____

V zadnjih letih je opazna izrazita porast zanimanja za spiritualno, transcendentno, celo okultistično kar ne preseneča glede na globalno krizno stanje ter eksistencialne stiske posameznikov. Razvoj tehnologije je omogočil, da so nekdaj težko dostopna, dosegljiva znanja postala nekaj, do česar (vsaj na videz) lahko dostopa vsak, ne preseneča pa, da smo ob tem postali priča trgu transcendentnega, potrošnji spiritualnega. Individualizirana in deregulirana »New Age« religija 21. stoletja je postala industrija, kjer prevladujejo vrednote novitete, hitrih sprememb, individualizma ter potrošniške izbire. Postala je zatočišče marsikaterega posameznika, ki potrebuje obliž za negotovost in pritiske sodobne družbe in / ali le išče nekaj, kar predstavlja presežno vrednost. Projekt V Drugo Obliko (2023) se je pričel predvsem kot raziskava skrbi zase in spoznanja samega sebe preko drugega.

Gre za projekt, ki preči več področij in temelji na procesualnosti – v trenutni fazi se manifestira v postavitvi v obliki interaktivne instalacije, ki je zasnovana glede na prostor Galerije P74. Instalacija služi kot platforma, kjer se lahko povežejo zanimanja umetnice in njenih sodelavcev, ključno stičišče pa je povezava »new age« industrije z umetno inteligenco oziroma novimi tehnologijami. Avtorica se želi namesto na (zgolj) individualno izkušnjo in izbiro, ki sta preko oglaševalskih kampanj postala predvsem načina širitve lastne individualnosti, usmeriti h kolektivni izkušnji. Pri tem se osredotoča na telo in gib ter se sprašuje – kje se jaz konča ter drugo začne, oziroma »kje je meja med mano in tabo?«. Osrednji del instalacije je projekcija na kateri se ustvarjajo različne oblike, ki so pogojene z gibi udeležencev. Kamera v prostoru s pomočjo odprtega UI senzorja »Kinect« zaznava različne, izbrane točke na telesu, ter jih glede na to, kako je prenos informacij sprogramiran, preoblikuje v video, ki nastaja v realnem času. Pri tem zazna in reagira na vsako osebo, ki se premika v prostoru. Ker je umetnica raziskovala tudi zapisovanje plesa in giba (predvsem historično), s tem programom odkriva tudi nove možnosti za slednje. Tokrat pa želi predvsem, da zavedanje lastnega telesa in sebe postane tudi stvar dvojine in množine – interakcije teles, ki se ozaveščajo.

Vsebina videa se s prisotnostjo ljudi transformira, zgošča in raztaplja, kot atmosfera med obiskovalci. Oblike oziroma pretok barv in oblikovne površine so namerno programirane tako, da na projekciji lahko opazujemo mehke prehode in forme, ki ustvarjajo specifično razpoloženje. Projekt tako postane ambient, ki se gradi na celovitosti prehajanja po prostoru, medprostoru in ne-prostoru. Je zasnova časa in geste, ki ustvarja obliko. Je konstrukt meja med globino, praznino in površino. Drugost, ki je ni, ki postaja in ostaja. Spoznanje in skrb, bližina in množina, v drugi formi. Na presečišlu iz intimnega v univerzalno si projekt za širšo temo jemlje novodobno spiritualnost in poplavo vsebin s tematiko dela na sebi, vendar jo spreobrne, ko se osredotoči na neposredovano, na fizično bližino drugega. Stremi k preobrazbi, ki se zgodi, ko se opusti potreba po nenehni izboljšavi, stalni spremembi. Ne želi biti ogledalo, temveč podaljšek posameznikovega gibanja skozi prostor in čas. Strnjeno lahko povzamemo, da je osnovno vodilo projekta metamorfoza, prehajanje iz ene forme v drugo, spajanje oblik in pojavov, ki se izraža v fluidnosti; slednjo narekujejo spremembe v toku časa ter kot ključno – prisotnost človeškega telesa.

_____

Razstava sodi v ciklus Odprti termin za mladega intermedijskega umetnika, ki ga Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. pripravlja od leta 2016 in predstavlja prvo samostojno predstavitev mlade umetnice v Ljubljani.

_____

Bosa Rosa je psevdonim, ki ga uporablja umetnica Zala Klančnik Žabkar (1995, Slovenj Gradec). Študirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo, video in novi mediji ter na Akademiji za vizualne umetnosti – AVA. Je interdisciplinarna umetnica, ki ustvarja v medijih videa, risbe, slike, fotografije, instalacije, performansa ter računalniške 2D in 3D grafike. V svoji umetniški praksi raziskuje dimenzije telesnosti, možnosti utelešanja znotraj virtualnega in realnega prostora ter se povezuje s sodelavci iz drugih področij. Predstavila se je na samostojni razstavi Intus v Galeriji Media Nox v Mariboru (2023) ter skupinskih razstavah 5. trienale mladih umetnikov PREMIERA 2022 v Centru sodobnih umetnosti Celje in Taljenje v Galeriji Alkatraz (2022). Sodelovala je pri projektih v nekdanji Avtonomni Tovarni Rog, pri festivalih Rdeče zore, Svetlobna gverila, Floating Castle in na Radiu Študent.