Skip to main content
P74 razstave 2016

Boris Cvjetanović, Goran Trbuljak: Prizori brez pomena in drugo

By 30 marca, 201616 maja, 2016No Comments

7. 4. – 6. 5. 2016
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave »Prizori brez pomena in drugo« Borisa Cvjetanovića in Gorana Trbuljaka v četrtek, 7. 4. 2016 ob 19.00 uri v Center in Galerijo P74.

Boris Cvjetanović, Prizori brez pomena
Boris Cvjetanović, Prizori brez pomena

Razstava »Prizori brez pomena in drugo« predstavlja enega od vrhuncev letošnjega razstavnega programa Centra in Galerija P74. Gre za prvo skupno predstavitev dveh izjemnih, vplivnih in mednarodno priznanih vizualnih ustvarjalcev, fotografa Borisa Cvjetanovića in konceptualnega umetnika Gorana Trbuljaka.

Boris Cvjetanović je eden najzanimivejših in najvidnejših sodobnih hrvaških fotografov. V zgodnjih osemdesetih je ustvaril posnetke političnih grafitov, nadaljeval s serijami podob ljudi iz bolnišnic, psihiatričnih bolnišnic, zaporov. Pokazal je podzemlje, kjer živijo brezdomci in izjemno odmevno dokumentiral stavko labinskih rudarjev ter življenje lokalnega posebneža na Mesarički 6. Gre za konkretne, realne prizore brez drame in voajerizma; protagonisti večkrat gledajo v kamero in se zavedajo, da so fotografirani. Boris Cvjetanović v teh serijah kaže izjemno spoštovanje do fotografiranih. V kasnejših serijah se je posvetil beleženju prizorov vsakdana, nepomembnih fragmentov, spregledanih objektov in detajlov vsakdana. Specifična atmosfera nedogajanja nas z neposrednostjo vključi v (upodobljen) kader.

Goran Trbuljak je aktiven na umetniški sceni od konca šestdesetih let. Odigral je odločilno vlogo v razvoju zgodnje konceptualne umetnosti na Hrvaškem. Ni se posvečal umetniškim delom v klasičnem smislu, temveč predvsem kritični analizi pogojev nastanka umetniškega dela. Zato v njegovem opusu nenehno sledimo prevpraševanju avtorstva, anonimnosti, umetnostnega konteksta, vlogi institucij. Na svoji prvi samostojni razstavi v Galeriji Studentskog centra v Zagrebu leta 1971 je razstavil list papirja z napisom »Ne želim pokazati nič novega in originalnega«. Tudi štiridesetletnico prve samostojne razstave je obeležil skrajno minimalistično: v isti prostor je obesil plakat z besedilom »Star in plešast, a še vedno netalentiran«. Že v njegovih najzgodnejših akcijah se tako prepletata vedrost, provokativnost, predrznost in humor. Trbuljak ustvarja v medijih instalacije, risbe, kolaža, videa, fotografije in knjige umetnika. Zelo uspešno in večkrat nagrajeno pa je tudi njegovo delo profesionalnega filmskega snemalca.

Goran-Trbuljak, Skice za skulpturo
Goran Trbuljak, Skice za skulpturo

Boris Cvjetanović (1953) je končal srednjo šolo za uporabne umetnosti in leta 1976 diplomiral na likovnem oddelku Pedagoške akademije v Zagrebu. Med leti 1976 in 1984 je delal kot kiparski restavrator na Restavratorskem zavodu Hrvaške. Od leta 1984 se profesionalno ukvarja s fotografijo. Leta 2007 je zaposlen na Akademiji za likovno umetnost kot predavatelj za fotografijo. Pripravil je veliko število samostojnih razstav ter sodeloval na mnogih skupinskih razstavah doma, po Evropi, ZDA in Avstraliji. Leta 2003 je na 50. Beneškem bienalu sodobne umetnosti zastopal Hrvaško.

Goran Trbuljak (1948) je končal srednjo šolo za uporabne umetnosti, Oddelek za fotografijo in leta 1972 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost. Med leti 1973 in 1974 je študiral slikarstvo na École des beaux-arts v Parizu. Je redni profesor na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Od konca šestdesetih let dvajsetega stoletja je aktiven kot konceptualni umetnik. Sodeloval je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah po vsem svetu. Leta 1995 je zastopal Hrvaško na 47. Beneškem bienalu sodobne umetnosti.