Skip to main content
Novice

Konvencija Blind Date

By 14 avgusta, 201021 septembra, 2010No Comments

1. mednarodni festival knjige umetnika
14. 9.–20. 10. 2010

www.blind-date2010.si

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. z veseljem napoveduje Konvencijo Blind Date, 1. mednarodni festival knjige umetnika in umetniških publikacij, ki se bo odvijala v Ljubljani med 14. septembrom in
20. oktobrom 2010.

Gre za osrednji festivalski dogodek letošnjega leta, ki se posveča izključno knjigi umetnika kot specifičnemu vizualnemu mediju.

Konvencijo Blind Date pripravljamo s številnimi domačimi in mednarodnimi partnerji in je sestavni del projekta Ljubljana – UNESCO svetovna prestolnica knjige. Potekala bo na ogled na več lokacijah v mestu: v Galeriji Kresija, KAPSULI, Centru in Galeriji P74, Galeriji Jakopič, Moderni galeriji.

Festival sestavlja bogat razstavni program, izobraževalne delavnice, predstavitve novih izdaj knjig umetnika, ciklus eksperimentalne glasbe, javni pogovori, video projekcije, izid nove revije itd.

Razstavni program pričenjamo z antologijskim pregledom domače produkcije knjig umetnika Knjiga umetnika v Sloveniji 1966 – 2010, ki bo na ogled od torka, 14. 9. 2010 v Galeriji Kresija. Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Moderno galerijo Ljubljana, Mednarodnim grafičnim likovnim centrom Ljubljana in več zasebnimi partnerji. Kustos razstave je Tadej Pogačar, asistentka kustosa Sonja Zavrtanik. Knjiga umetnika v Sloveniji 1966 – 2010 je prva pregledno razstava domače produkcije knjig umetnika – od legendarnih edicij skupine OHO zgodnjih šestdesetih let prejšnjega stoletja do danes.

V sredo, 15. 9. 2010 v KAPSULI predstavljamo program neodvisne distribucije MOTTO, ki danes v knjigarnah v Berlinu in Zürichu ponuja ponuja že več kot 3000 naslovov neodvisnih umetniških publikacij in fanzinov. S projektom potujoče knjigarne je MOTTO v zadnjih letih gostoval v Vilniusu, Amsterdamu, Rotterdamu, Hamburgu, Frankfurtu, Moskvi, Vancouvru, Stuttgartu, Atenah, Seulu, Tokiju in Parizu. MOTTO organizira razstave, pogovore o knjigah umetnikov, projekcije in šteilne sorodne dogodke. Izbor publikacij v KAPSULI bo prestavil neodvisne eksperimentalne umetniške publikacije in fanzine mladih avtorjev.

V četrtek 16. 9. 2010 sledi odprtje samostojne razstave Knjiga – skulptura italijanskega umetnika Pina Poggija v Galeriji Jakopič. Pino Poggi pomemben vizualni ustvarjalec, aktiven na številnih področjih sodobnega vizualnega ustvarjanja. Znan je njegov socialni angažma v seriji del, performansov in instalacij, ki jih je izvedel od sedemdeset let dalje. Poseben status v njegovem opusu zavzemajo knjige umetnika, ki jih največkrat pojmuje kot skulpturalne celote. Kustos razstave je Marko Košan, razstava pa je nastala v koprodukciji s Koroško galerijo likovnih umetnosti, Slovenj Gradec.

V petek, 17. 9. 2010 odpiramo v Centru in Galeriji P74 samostojno razstavo Vlada Marteka z naslovom Poezija v akciji. Gre za prvo celovito predstavitev Martekovih knjig umetnika, ki jih inventivno in izjemno avtorsko prepleta s filozofijo in poezijo. Kustosinja razstave je Branka Stipančić, razstava pa je nastala v sodelovanju z Galerijo Miroslav Kraljević iz Zagreba.

Razstave bo pospremil izid prve številke nove specializirane periodične publikacije posvečeni knjigi umetnika Zvezek o knjigi umetnika in ekskluzivna predstavitev knjige Renaming Machine.

Ob razstavah bodo na ogled video projekcije bienalne prireditve kratkega videa -5 minut 2010 in ciklus eksperimentalno scenske glasbe Sound Explicit 2010.

V okviru Konvencije Blind Date napovedujemo Sejem knjig umetnika Ljubljana 2010, prvi tovrstni sejem v Ljubljani, ki bo na ogled v Jakopičevi galeriji v petek in soboto, 17. 9. in 18. 9. 2010.
Sejem bo predstavil najpomembnejše neodvisne založnike iz regije, z gosti iz severne Evrope in Amerike, umetnike-založnike, založniško dejavnost institucij sodobne umetnosti, neodvisne publikacije ipd.

Sejem bo spremljal bogat spremljevalni program predavanj, pogovorov, delavnic, izidov novih knjig umetnika itd.

Vsi dogodki v okviru konvencije Blind Date so brezplačni.

Vljudno vabljeni!

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpira MOL, oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Sponzor:
cockta

Medijski sponzor:
Radio Študent

Konvencija Blind Date je del projekta Ljubljana – UNESCO svetovna prestolnica knjige.