Skip to main content
P74 razstave 2012

Beli sladoled (Miha Perne, Leon Zuodar): Don’t look back

By 27 novembra, 20122 januarja, 2013No Comments

6. 12.–28. 12. 2012
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana
Otvoritev v četrtek, 6. 12. 2012, ob 19. uri

Kustosinja: Barbara Sterle Vurnik

Umetniški tandem Beli sladoled, ki ga sestavljata Miha Perne in Leon Zuodar, je dobitnik nagrade OHO za leto 2011, ki jo mladim vizualnim umetnikom vsako leto podeljuje Center in Galerija P74. Avtorja, znana po svojem nekonvencionalnem odnosu do slike in risbe, ki ju obravnavata v razponu vse od velikih stenskih poslikav pa do fanzinov, se tokrat kot nagrajenca predstavljata z najnovejšim projektom Don’t look back.

Za dela Belega sladoleda je značilno, da se v njih prepletajo elementi stripa, grafitov, pop arta s poudarkom na risbi, figuraliki in močnih barvah. Gre za zmes različnih estetik in naracij, ki je prodrla v sam medij klasičnega slikarstva v 80. letih, ko sta se  ponovno povezali umetnost in vsakdanje življenje sodobne družbe in je prisotna še danes. V njunih delih je zaznati tudi zavestno pretirano predmetno kaotičnost, pa elemente primitivnega slikarstva in deformiranih figur, kar spomni na dela O.Dixa in G.Grosza. Omenjeni okvir pa Beli sladoled presega z lastnimi nekonvencionalnimi domislicami. Kljub zavedanju družbenega konteksta, avtorja ostajata v svojih delih na ravni komentarja in ne posegata v polje kritike. Do sleherne teme ( umetniški sistem, marginalne skupine…) imata humorno in ne kritično distanco. V njunih delih prednjačijo smisel za paradoks, zabavljaški humor, samoironija, gosta in igriva ikonografija sodobne družbe, duhoviti in pomenljivi komentarji, ter fluidna in v resnici prefinjena risba. Linearno branje križata s kaotičnim nizanjem sodobne imažerije.

Don’t look back je večplasten projekt v katerem se avtorja ukvarjata z vprašanjem primarnega človekovega izraza in z vprašanjem neposrednega zapisovanja njegovih notranjih stanj. Zato sta se odločila projekt v celoti izvesti skozi risbo, zgolj s črnim tušem. Risba, ki je v njunih delih prisotna že ves čas, jima to še posebej omogoča. Prav tako v njej vidita velik umetniški potencial, kljub temu/ali prav zato, da/ker je bila in je še, zlasti v sodobni slovenski umetnosti pojmovana kot preživeta in s tem marginalizirana. Z vključitvijo preteklega/primarnega/preživetega  v kontekst aktualnega dosežeta tudi efekt paradoksa; v istem hipu namreč tudi nagovorita naj ne gledamo nazaj, ter nas in sebe usmerita zgolj v sedanjost. To aktualizira tudi vprašanja zanikanja, sprejemanja in potlačitve. Njuna dela, ki sta si jih, kot sama pravita, vedno zamislila po principu »kinder jajčka« tako ponovno prinašajo efekt presenečenja in v tem smislu je koncipirana tudi sama razstava.

Don’t look back je rezultat njune predhodne enomesečne risarske akcije. Akcija se je kot del projekta izvajala v intimnem okolju obeh avtorjev, ki sta si zadala nalogo, da po principu dnevniških zapiskov vsak dan ob določenem času rišeta vsak na svojo polo papirja, ne da bi se ozrla nazaj in jo odvila. Eliminacija nadzora, cenzure in vključitev avtomatizma, naključij, hipnosti, tokov podzavesti ter paradoksa nas spomni na principe zgodovinskih avantgard 20. stoletja. Element zvitka, ki ga bosta avtorja prvič v celoti razgrnila sebi in javnosti šele na sami postavitvi in odprtju razstave in spominja na starodavne rokopisne zvitke, ki so bili neke vrste zametki sodobnega stripa, pa ta koncept paradoksa zaokroži. Ali kot sta v šali med delom na tem projektu dejala: “back to the roots…don’t look back”.

Barbara Sterle Vurnik


Miha Perne
Rojen 22. aprila 1978 v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer fotografija in končanem prvem letniku študija na oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani, se v študijskem letu 1998/1999 vpiše na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost, smer slikarstvo. Septembra 2004 pod mentorstvom prof. Zmaga Jeraja in Boruta Vogelnika zaključi študij in pridobi naziv akademski slikar. Vrtnari.

Leon Zuodar
Rojen 23. avgusta 1977 v Postojni. Po končani Srednji šoli Postojna, smer gimnazija in končanem prvem letniku študija na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer likovna pedagogika se v študijskem letu 1998/1999 vpiše na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost, smer slikarstvo. Septembra 2004 pod mentorstvom prof. Zmaga Jeraja in Boruta Vogelnika zaključi študij in pridobi naziv akademski slikar. Rolka.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in MOL, Oddelek za kulturo.