Skip to main content
P74 razstave 2013

Balint Szombathy: Telefotografije osemdesetih let

By 12 februarja, 201318 marca, 2013No Comments

20. 2.–16. 3. 2013
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana
Vabljeni na pogovor z Balintom Szombathyjem v sredo, 20. februarja 2013, ob 18.30 v Center in Galerijo P74. Sledi otvoritev razstave ob 19. uri.

Kustos projekta: Tadej Pogačar

Razstava Telefotografija osemdesetih let Balinta Szombathyja se posveča manj znanemu, a zelo pomembnemu in zanimivemu segmentu njegovega ustvarjanja: eksperimentiranju z medijem fotografije ki ga je zaposloval v osemdesetih letih v času t.i. »povratka slike«.
Balint Szombathy se je v osemdesetih posvečal komunikacijskim tehnologijam.
Kot grafični urednik in oblikovalec dnevnega novosadskega časopisa Magyar Szó ga je medij »posebnega« tiska, ki v umetnosti ni bil posebej izkoriščen, pritegnil.
Šlo je za t.i. »faksimile telegraf«, napravo, ki prenaša časopisno podobo od oddaljene lokacije do novinarske redakcije s pomočjo telefonskih impulzov. Ti stari »Mufax« stroji, ki so delovali na rjavkast roto papir so bile zamenjane v osemdesetih letih z novo generacijo naprav, ki so reproducirale fotografije na mehke, bele površine. Ta tehnologija je v osemdesetih doživela svoj vrhunec in tudi svoj konec. Toda večina fotografij je vsebovala številne napake in distorzije, zaradi česar je izgubila svojo primarno informativno funkcijo in hkrati pridobila umetniško.
Balint Szombathy je v osemdesetih tako ustvaril izjemen opus apropriiranih telefotografij. Ta dela vsebuje vizualne alteracije, grafizme, mikro strukture, repetitivne vzorce, ki večkrat delujejo kot reminiscence na tehnike kolaža in montaže ipd., ki bi jih bilo nemogoče ustvariti s tradicionalnimi sredstvi in napravami. Vsako telefotografsko delo je hkrati unikatno, njena ponovitev ni možna. V tem se tudi osnovno razlikuje od grafičnega dela ali fotografije, ki temelji na metodah multiplikacije. Seveda ne gre zanikati določene mere ironije v dejstvu, da naprava, ki je bila oblikovana zato, da deluje popolno v informacijskemu sistemu, izvaja »senzibilno« disfunkciojo.

Balint Szombathy je predstavnik t.i. »nove umetniške prakse« in velja za eno najpomembnejših osebnosti sodobne vizualne umetnosti v regiji. Od leta 1969 predstavlja njegova umetnost primer samosvoje nomadske in hibridne umetniške prakse. Balint Szombathy deluje v medijih risbe, grafike, knjige, stripa, fotografije, performansa, intervencije, vizualne poezije, konceptualne umetnosti ipd. Balint Szombathy v svojih akcijah in inscenacijah največkrat povezuje avantgardni aktivizem, neo-avantgardo in post-konceptualno umetnost. Skozi semiološka raziskovanja reprezentira, kako se rekonstruirajo mehanizmi produkcije, menjave in potrošnje pomena in vrednosti.
Balint Szombathy je sodeloval na številnih najpomembnejših mednarodnih razstavah v Evropi, Ameriki in Kanadi mdr. v Ludwig muzeju Budimpešta; Moderni galeriji, Ljubljana; Moderna Museet, Stockholm, na prestižnih razstavah sodobne umetnosti (»Body and the East«, »After the Wall«, »Hungarian Contemporary Art«).
Je prejemnik številnih nagrad za umetniško ustvarjanje, med drugim je večkratni nagrajenec knjižnega sejma v Novem Sadu in Beogradu.
Živi in dela med Novim Sadom in Budimpešto.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in MOL, Oddelek za kulturo.