Skip to main content
P74 razstave 2016

B-52: To bomo preživeli

By 23 septembra, 201627 oktobra, 2016No Comments

4. 10. – 21. 10. 2016
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave »To bomo preživeli« skupine B-52 v torek, 4. 10. 2016 ob 19.00 uri v Center in Galerijo P74.

B-52: To bomo preživeli

Ameriško obrambno ministrstvo je leta 1951 publiciralo propagandni video Duck and Cover. Izobraževalni video, namenjen prikazovanju v šolah kaže, kako ravnati v primeru nuklearnega napada, predstavi načrt preživetja, ki ga danes lahko razumemo kot utopičnega, obenem pa utrjuje kulturo strahu. Vsebuje pretkano ideološko manipulacijo, še zlasti zato, ker je uporabljena otroška retorika, prenesena v kontekst otroških medijev. Velik problem je predstavljen na neproblematnični način, sam mehanizem »pootročenja« pa pripomore k lažjemu sprejetju ideoloških vsebin. Propagandni video ameriške vlade iz časa hladne vojne je namerno izbran, saj projekt naslavlja vprašanje vojne, kulture strahu in s tem povezane preživetvene strategije v sodobnem času. Osvetljuje namreč mehanizme politične manipulacije in ideološke manipulacije nasploh. Obiskovalec je ob vstopu v prostor oziroma labirint izrecno postavljen v pozicijo sledenja začrtani poti, hkrati pa je že na začetku onemogočen, da bi prišel v neposreden oziroma polno doživet stik z videom. Instalacija preizprašuje željo subjekta po samem stiku s sredstvom manipulacije, ki ga nikoli neposredno ne omogoči. Tudi v trenutku, ko se mu, s tem da izstopi iz začrtane poti, dejansko približa, se posnetek prekine, s čimer se manipulacijski mehanizem izmakne. S tem posegom instalacija subjekt iztakne iz toka propagandne impregnacije, in sicer ravno v točki, ko je zanjo voljan, ter ga prestavi v ničelno pozicijo, kjer je spodbujen k premisleku. Na ta način ima moment izmika za subjekt emancipatorni naboj.
Razstava tematizira manipulativno moč politike in medijev pri upravljanju s populacijo, ki jo kljub neprestanemu informiranju vendar pušča v »temi«, v labirintu vprašanj, dvomov, želje po vedenju in predvsem po mirnem, brezskrbnem življenju. Ravno v slednji točki ima ideologija največjo moč. Z usmerjanjem populacije naj bi se krepil občutek varnosti, a obenem se posameznik znajde v začaranem krogu, ki je sestavljen iz hlepenja po konformnosti in vodenju, toda ne prinese miru in osvoboditve.

Projekt je bil izbran na javnem razpisu v letu 2015 za projekt mladega umetnika (do 30. leta starosti) na področju intermedijskih umetnosti Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E..

B-52 (Amadeus Birca, Maja Gabrovec, Sara Kajba, Katja Škorjanc in Tamara Šuc) so skupina študentov 4. letnika likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Njihova likovna dejavnost se je predvsem odvijala v okviru njihovega oddelka, v študijskem letu 2014/15 so razstavljali v Galeriji Media Nox, kot posamezniki pa tudi drugje (Mladinski center Celje, Grošljeva galerija Prevalje, Galerija Frnaža Nova Gorica). Mentorica izvedenega projekta je izr. Prof. dr. Polona Tratnik, tehnični asistent pa asist. Mag. Matjaž Lenhart.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo. Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.