Skip to main content
P74 razstave 2014

Antoni Muntadas: Nasilje iger

By 10 novembra, 20147 decembra, 2014No Comments

17. 11. – 6. 12. 2014
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Nasilje iger Antonija Muntadasa v ponedeljek, 17. 11. 2014 ob 19.00 uri v Center in Galerijo P74. Razstava bo na ogled do 6. decembra 2014.


Antoni Muntadas, KJE?, 2014

Antoni Muntadas je pionir medijske in konceptualne umetnosti in eden najpomembnejših še živečih novomedijskih in multimedijskih umetnikov.
Njegova prva samostojna predstavitev v Sloveniji nosi naslov Nasilje iger. V projektu Muntadas raziskuje teme kot so množični dogodek, kontrola, spektakel, nasilje, šport, nogomet – teme, ki jim je zvest od poznih 70-tih let. Razstava prinaša izbor podob in video projekcij, kot tudi nova dela, ki izpostavljajo izbran arhivski material in podobe z interneta.

Muntadas se v svojem delu največkrat loteva področij množičnih komunikacij, javnih medijev, socialega in političnega; posebej ga zanima medijska cenzura, informacijski kanali, razmerje med zasebnim in javnim. Več kot štiri desetletja kontinuirano ustvarja kritično refleksijo družbenih tem in z njimi dekodira globalne mehanizme kontrole in moči. Pri tem izpostavlja vlogo javnih medijev kot oblike socialne kontrole.
Pri tem uporablja različne medije, jezike in diskurzivne strategije: od intervencij v javni prostor, javnih publikacij, videa, fotografije, radia, interneta in novih digitalnih orodij do multimedijskih instalacij in kolaborativnih raziskovalnih projektov. Njegova dela imajo jasno procesualno dimenzijo in so pogosto zasnovana interaktivno.
Muntadas je resno sprejel težnjo 70-tih let o ustvarjanju »razširjenega prostora« za umetnost – prostora za nenehno testiranje novih poti, skozi katere je umetnost lahko producirana, distribuirana in interpretirana.

Dela in projekti Antonia Muntadasa tematizirajo široko paleto problematik:
od raziskav fenomenologije človeških čutov (video in zgodnji performansi 70.let), raziskav globalnih struktur medijskega oddajanja (video delo »Cross-Cultural Television, 1987), do raziskav kako medijski stereotipi zastrupljajo socialno atmosfero (»The Construction of Fear and the Loss of Public Space«, 2007). Njegov odmeven projekt »The File Room«(1994) sestavlja začasna fizična instalacija in stalna podatkovna baza v virtualnem, interaktivnem prostoru spleta. Oba segmenta projekta sta posvečena cenzuri – državni, verski, politični – od historišnih do najaktualnejših primerov. Izjemna je tudi njegova video produkcija, ki sega od zgodnjih eksperimentalnih del »Acciones« (1971-1973) do zadnjih epizod z naslovom »Politično oglaševanje« (1984-1996).
Njegova nedavna retrospektiva v prestižnem španskem muzeju Reina Sofija v Madridu (2012) je prikazala prerez petindvajsetletnega ustvarjanja video umetnosti in ga predstavila kot enega ključnih pionirjev tega audiovizualnega in elektronskega medija.

Antoni Muntadas (r.1942 v Barceloni) od leta 1971 živi in ustvarja v New Yorku. Njegovo delo je bilo predstavljeno na najpomembnejših svetovnih manifestacijah sodobne umetnosti mdr. na  51. Beneškem bienalu (Španski paviljon), Documenti VI in X, na Sao Paulo bienalu,  bienalih v Lyonu, Gwangju in Istanbulu. Samostojno se je predstavil mdr. v Museum of Modern Art v New Yorku, v Berkeley Art Museum v Kaliforniji, v  Musee d’Art Contemporain v Montrealu, v Muzeju moderne umetnosti v Rio de Janeiru in v muzeju e Reina Sofia v Madridu. Za Muntadasom je dolga akademska kariera poučevanja na številnih evropskih in ameriških univerzah.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev
na področju kulture in umetnosti in mednarodne mreže CLUSTER.