Skip to main content
P74 razstave 2015

Anja Jelovšek: Junij

By 30 oktobra, 201522 novembra, 2015No Comments

6. 11. – 20. 11. 2015
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na ogled razstave »Junij« Anje Jelovšek v petek, 6. novembra 2015 ob 19.00 uri v Center in Galerijo P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana.

Razstava Junij Anje Jelovšek je dnevnik v najbolj primarni in istočasno najbolj sofisticirani obliki. Skozi celoten mesec junij je avtorica z EKG napravo dokumentirala svoj srčni utrip. Telo je spremenila v risalno napravo, sam biološki obstoj pa je v obliki linearnega zapisa ustvarjal risbo. Produkcija se tako od aktivne kreativnosti in delovanja premakne na pasivno ustvarjanje; obstajanje. V prvi vrsti lahko jo lahko razumemo, kot razmislek med ustvarjanjem in obstajanjem oziroma bolje rečeno razmislek o njuni medsebojni prepletenosti. Umetnost je na nek način tako posredovanje kot vpijanje informacij spet z namenom posredovanja. Vprašanje je tukaj ali je subjekt pasiven ali aktiven prejemnik-posredovalec informacij. Na eni strani je to posameznikov srčni utrip po drugi ga med drugim sprožajo neke zunanje informacije, ki so spet pogojene s senzibilnostjo. Človekova notranjost in njeno dojemanje ali bolje artikuliranje je pregovorno področje umetnosti. EKG risbe pa to brezmejnost artikulirajo skozi količino in ne toliko vsebino, dasiravno gre za knjigo.

S tem projektom Anja Jelovšek torej ustvari grafični dnevnik svojega fizičnega dojemanja vsakdana, kjer se vsak zaveden in predvsem nezaveden vpliv iz okolja spremeni v spremenljivko na risbi. Projekt tako dobi poetično razsežnost v svoji najbolj tehnično-medicinski razsežnosti. Odveč je tudi poudarjati, da se z grafičnim prikazom svojega bitja navadni ljudje po navadi soočijo v precej dramatičnih življenjskih okoliščinah. Srčnost je vendarle tudi neki vulgaren kriterij tako ocenjevanja in doživljanja pa tudi ustvarjanja, tako v vsakdanjemu življenju kot v umetnosti. Po drugi strani pa je EKG tehnologija tudi eden izmed pozitivističnih kriterijev resnice oziroma iskrenosti. Laž in resnica kot temeljni kategoriji tako prava kot umetnosti, kjer skozi medicino v Juniju združijo v novembrski razstavi vendar ne kot dve spoznavni kategoriji ampak kot črta. Kot fenomena, ki v sterilnosti laboratorija izgubita svoj pomen in postaneta brezoblično valovanje.

EKG risbe so projekt, ki ga snuje že dalj časa, a za beleženje ni imela kapacitet. Risbo kot izrazno sredstvo in odnos med umetnostjo in tehnologijo je Anja kultivirala že skozi predhodna dela. Najprej je v delu Happy Tiger (P74, 2014) »outsorcala« ustvarjanje risb na igračo; plastičnega tigra. Tigru je z okvirjem zamejila naključnost njegovega gibanja in nastala je vrsta risb. V delu GPS risbe (Miklova hiša, 2014) je ustvarila grafični dnevnik svojega gibanja. Nastal je skorajda celoletni dnevnik, kjer se je vsak dan pokazal kot naključna anonimna risba v A4 formatu brez legende in merila. Vsak dan je dal lastno merilo. Če se je v prvih dveh delih ukvarjala z odnosom ustvarjanja in gibanja se z Junijem vrača v intimo; notranjost kjer skuša izmeriti neizmerljivo.

Anja Jelovšek (1990) zaključuje študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Sodelovala je na več skupinskih razstavah v galeriji Vžigalica, Galeriji P74, Galeriji Miklovi hiši idr. Njen projekt je bil izbran na javnem razpisu za mladega umetnika na področju intermedijske umetnosti.

Miha Turk

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.