Skip to main content
Razstave 2020

Ana Lucija Šarić: Tajna agentka

By 4 februarja, 202021 avgusta, 2020No Comments

7. 2. – 26. 2. 2020
KAPSULA

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Tajna agentka Ane Lucije Šarić v KAPSULO, v petek, 7. 2. 2020 ob 19.00 uri.

Ana Lucija Šarić zaključuje študij grafičnega oblikovanja, začetki njenega umetniškega ustvarjanje pa temeljijo v mediju risbe. Na prvi samostojni razstavi predstavlja serijo Untitled (2016-sedaj), ciklus fotografij, ki dokumentirajo naključna srečanja z neznanko. Izhodiščna fotografija je nastala naključno pred Moderno galerijo v Ljubljani. Sledilo je še več naključnih srečanj, zaradi česar se je avtorica odločila, da prične te trenutke sistematično beležiti in dokumentirati. Poleg fotografije je vsakokrat naredila zaznamek, ki govori o času in lokaciji srečanja ter razlogu zaradi katerega se je umetnica tam nahajala.

Če nam Ljubljana ni tuja, zlahka prepoznamo lokacije, kjer so bile fotografije posnete; na tržnici, pred mestno hišo, prepoznavamo ulične fasade strogega mestnega središča ipd.

Ana Lucija Šarić s skrivnim dokumentiranjem ustvarja subjektivno topografijo osebe, za katero ne ve kdo je in kaj počne. Ob tem si zastavlja različna vprašanja: kaj ima ta oseba skupnega z menoj? Naju res povezujejo zgolj kraji naključnih srečanj? Kdo koga zasleduje?

Serija ni zaključena in je odprta novim dogodkom in presenečenjem. Umetnici se ob tem odpira razmislek o strategiji urbanega delovanja, gibanju v mestu, naravi mesta,  lastni subjektivnosti in o odnosu do neznanega.

Ana Lucija Šarić (1994) zaključuje dodiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer grafično oblikovanje. Od leta 2014 je razstavljala na več skupinskih razstavah. V sklopu 31. grafičnega bienala v Mednarodnem grafičnem likovnem centru je leta 2015 (pod vodstvom newyorškega umetnika Asada Raze) soustvarjala umetniški projekt Shema za šolo, ki je bil razstavljen v okviru razstave bienala Over you/you. Leta 2016 je sodelovala na razstavi ob 70-letnici Akademije za likovno umetnost in oblikovanje – ALUO LXX: Preteklost, sedanjost, prihodnost v Galeriji Jakopič. Predstavila se je tudi na več študentskih razstavah, nazadnje leta 2018 na razstavi Gallery 7:069 S02E01 v Trubarjevi hiši literature.