Skip to main content
P74 razstave 2014

Aleksandra Domanović: From yu to me

By 2 junija, 20141 julija, 2014No Comments

5. 6. – 24. 6. 2014
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Aleksandre Domanović From yu to me v četrtek, 5. 6. 2014, ob 19. uri v Center in Galerijo P74.

Aleksandra Domanović sodi med vodilne mlade umetnice, ki se uspešno uveljavljajo v mednarodnem prostoru. V svojem delu izpostavlja temo cirkulacije in recepcije informacij in podob. V številnih projektih se poslužuje digitalnega medija, kjer s citati, transformacijo in arhiviranjem prevzema vlogo mediatorja. Posebej jo zanima, kako informacije/podobe spreminjajo svoj pomen, ko prečijo različne kontekste in zgodovinske okoliščine. Domanovićevo zanima kako objekti ponovno vstopajo, v novih oblikah in formatih, v distribucijo in kroženje – od formata, do datoteke, površine, studia, razstavnega prostora, kamere, fotoshopa, spletne strani, Facebooka, bloga in tako dalje in tako naprej. Tehnologija ponuja nove modele kroženja objektov, hkrati pa je postalo tudi samo kroženje objekt. Nove generacija mladih ustvarjalcev se bolj kot z vprašanjem dematerializacije umetniškega dela ukvarja z vprašanji kako se objekti v današnji družbi re-materializirajo. Internet skratka ni več ne-prostor, temveč je orodje in mreža, ki je digitalen in hkrati materialen: ne deluje zgolj na nivoju kod in algoritmov, saj so ta dela hkrati tudi urbana, politična, socio-ekonomska, geografska ipd.

Široka in splošna raba interneta se je pričela prav v času padca berlinskega zidu in kolapsa socializma. Projekt From yu to me je intimna meditacija o tehnologiji in rojstvu interneta v Jugoslaviji. Internetna domena .yu je bila prvič registrirana leta 1989 in Jugoslavija je bila prva socialistična država, ki je internet sprejela.
Leta 2012 je Domanović opravila intervju s slovensko računalniško znanstvenico Borko Jerman Blažič, ki je leta 1989 registrirala domeno .yu – in znanstvenico Mirjano Tasić, ki je prevzela leta 1994 administracijo domene.
Kljub dramatičnim političnim in socialnim spremembam, je država domeno uporabljala naprej. Ukinjena je bila šele leta 2010, dolgo po razpadu Jugoslavije. Deaktivacijo .yu domene lahko razumemo kot dokončno simbolno eliminacijo države Jugoslavije. Muzej Jugoslavije v Beogradu je pridobil domeno kot svoj prvi virtualni artefakt – to se je zgodilo samo nekaj dni kasneje, kot je MoMA v New Yorku pridobila @ znak.

Aleksandra Domanović (r. 1981) živi v Berlinu. Svoje delo je predstavila na številnih razstavah in bienalnih prireditvah. Samostojno je razstavljala v Kunsthalle Basel; GoMA, Glasgow; Künstlerhaus Bethanien, Berlin; Villa du Parc, Annemasse; SPACE, London; Tanya Leighton, Berlin. V zadnjih letih je razstavljala na najpomembnejših skupinskih razstavah: 12. Lyonski bienale; ICP Trienale, New York (2013); In Practice: You never look at me from the place from which I see you, SculptureCenter, New York (2012); Les Cadeaux Du Présent, Centre d’art Neuchâtel, Švica (2011); based in Berlin, Neuer Berliner Kunstverein, Berlin (2011); in Free, New Museum, New York (2010). Med leti 2006 in 2012 je bila urednica spletne publikacije o sodobni umetnosti vvork.com. Za 4. bienale v Marakešu je leta 2012 po naročilu izdelala veliko javno skulpturo.

Vabljeni!

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.