Skip to main content
Novice

AKTO 7

By 7 novembra, 2012No Comments

Fakulteta za stvari, ki se jih ne da naučiti / Projekt: Listening to the Audience
Štiri strani neba

Vabljeni na predstavitev projekta AKTO 7 v Center in Galerijo P74 v petek, 9. 11. 2012 ob 20.00 uri. Festival bo predstavil njegov večletni vodja Filip Jovanovski.

AKTO 7 je sedma izdaja mednarodnega festivala, ki se je letošnje poletje odvila v Bitoli, v Makedoniji. AKTO je regionalni festival sodobne umetnosti, ki vključuje vizualne, glasbene in performativne umetniške prakse ter teorijo vizualne kulture.

Suzana Milevska, kustosinja vizualno umetniškega dela je v predstavitvi osrednjega projekta zapisala:
“V potrebi po novih modelih in strategijah institucionalne kritike, ki naj nam bi bila v pomoč pri dekonstrukciji zaprtega kroga modernizma in neuravnovešene hierarhije tridelnosti med umetnikom, institucijo in občinstvom, je osrednja prav potreba po dekonstrukciji pasivnosti občinstva. Prav občinstvo je postalo osrednja os okoli katerega je potrebno razvijati nove modele interakcije med umetnikom in občinstvom. Umetniške in kulturne organizacije producirajo dogodke in programe, a večkrat občinstvo ni vključeno in ostaja izolirano – zaradi pomanjkanja umetnostne izobrazbe ali poznavanja kulturnih vsebin. Glavni cilj kolaborativnega in participativnega projekta »Poslušati publiko« je raziskava in produkcija različnih modelov, ki naj bi presegli pasivno vlogo umetnostne publike.”

Festival se je pričel s serijo vizualnih delavnic, ki so aktivirale lokalno mladino. Sledil je enodnevni seminar »Poslušati publiko«, ki je načel serijo vprašanj o statusu, pomenu in vlogi današnje publike v sodobni kulturi in umetnosti. Na seminarju so sodelovali Vladan Jeremić (Beograd), Barbara Blasin (Zagreb), Zvonimir Dobrovic, Tadej Pogačar (Ljubljana), ŠKART (Beograd), Hristina Ivanoska (Skopje), Marko Stamenković (Ghent), Albert Heta (Priština) idr. Osrednji kuratorski projekt Suzane Milevske »Paviljon ukrojenega znanja« je izpostavil pomen ne-institucionaliziranega, neformalnega in kontekstualnega znanja, ki nastaja mimo uradnih izobraževalnih institucij; na ulici, v kavarnah, čajnicah, galerijah ipd. Del razstave je sestavljal projekt »Štiri strani neba« z izbor knjig umetnika nastalih v Sloveniji med leti 1965 in 2010. Ob razstavi je izšla tudi priložnostna publikacija.
Letošnja edicija festivala je nastala v skupnem partnerstvu več organizacij: Festivala AKTO, ŠKART, Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. in Stacion, Prištine.

Vabljeni!