Skip to main content
Novice

Agresivno zeleno grmičevje

By 29 marca, 20214 julija, 2022No Comments

Foto: Arhiv Galerije P74

Izbrani nominiranci Nagrade skupine OHO 2021

V petek, 26. 3. 2021 je potekalo žiriranje nominirancev Nagrade skupine OHO 2021. Strokovna žirija v sestavi Polonca Lovšin (sodobna vizualna umetnica), Lenka Đorojević (sodobna umetnica) in Igor Španjol (kustos, Moderna galerija, Ljubljana) je soglasno izbrala štiri umetnice in umetnike.

Letošnji nominiranci so:
Jošt Franko
Dalea Kovačec
Lene Lekše
Neja Tomšič

 Na javni razpis je prispelo 29 prijav. Prijave so bile raznolike in kvalitetne.

Vsem nominirankam in nominirancu iskreno čestitamo !

______

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike, ki jo je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. leta 2005. Nagrada je članica mednarodne mreže Young Visual Artist Award, ki združuje nevladne organizacije centralne in vzhodne Evrope.

Rezidenco v New Yorku pripravljamo v sodelovanju z ameriškimi partnerji Trust for Mutual Understanding New York in Residency Unlimited New York, ki organizira in koordinira bivanje in ustvarjanje umetnikov v ZDA. Po dvomesečni umetniški rezidenci v New Yorku zmagovalec pripravi še samostojno predstavitev v Galeriji P74 v Ljubljani.

Jošt Franko (r. 1993)  je vizualni umetnik in fotograf. Njegovo delo se osredotoča na tuja in domača socialna vprašanja v okviru interdisciplinarnih projektov, ki obravnavajo skrite, spregledane in nevidne teme. Njegova praksa temelji predvsem na fotografiji, videu, instalacijah, kolažih in besedilu. Magistriral je na Goldsmith College, na Univerzi v Londonu.

Dalea Kovačec (r. 1993) trenutno zaključuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tu je leta 2016 diplomirala. Leta 2018 je prejela Nagrado Univerze v Ljubljani. Sodelovala je na več skupinskih razstavah in samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini.

Lene Lekše (r. 1995) je leta 2018 diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer zaključuje magistrski študij. V času študija se je v okviru izmenjave šolala na Akademiji Minerva v Groningenu ter v Talinu na umetniški akademiji EKA. Sodelovala je na več skupinskih in samostojnih razstavah v Talinu, Ljubljani, Celju, Novem mestu. Je dobitnica dveh priznanj ALUO in štipendistka Mestne občine Ljubljana.

Neja Tomšič (r. 1982) je vizualna umetnica in pesnica, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je svoja dela predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Po akademiji je študirala na doktorskem študiju na Fakulteti za humanistične študije, kjer je raziskovala pojav dokumentarnega filma v sodobni umetnosti.