Skip to main content
KASPULA razstave 2012

KAPSULA odpira vrata

By 11 februarja, 201216 aprila, 2012No Comments

Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. ob razstavni in izobraževalnih programih redno izdaja kataloge, knjige umetnika in umetniške edicije, ki so povezane z njegovimi umetniškim programi. Te publikacije niso dokumentacija razstav, temveč samostojne, komplementarne celote, ki predstavljajo novo platformo za razvijanje idej in sodelovanja. Knjižne izdaje Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. širijo krog delovanja in predstavljajo pomembno izobraževalno orodje za umetnike in širšo publiko.
KAPSULA (www.kapsula.si) v svojih novih prostorih (Trg prekomorskih brigad 1) ponuja izbor strokovne literature, neodvisnih publikacij mednarodnih in domačih založnikov, umetniške edicije domačih in tujih avtorjev ter umetniška dela.

V letu 2011 smo izdali tri nove publikacije:

Zdenka Badovina - Stari mojstriZdenka Badovinac – Stari mojstri
angleško /slovenska izdaja, barvni offset tisk, trde platnice
30,6 cm x 23,6 cm, il., 46 strani, il., 2011
ISBN 978-961-6807-04-3

Knjiga Stari mojstri je izšla ob skupinski, istoimenski razstavi, ki jo je za Center in Galerijo P74 pripravila gostujoča kustosinja Zdenka Badovinac. Avtorica je prispevala tekst, knjigo pa je bogato opremljena z reprodukcijami postavitve del legend sodobne vizualne umetnosti, kot so Yona Friedman, Geta Bratescu, Ivan Kožarić, Stojan Kerbler in Tomislav Gotovac.
Knjiga Stari mojstri je izšla ob finančni podpori Ministrstva za kulturo in MOL Oddelka za kulturo.

Miško Šuvaković, Art as ReaserachMiško Šuvaković – Art as Reaserach
angleško / srbohrvaška izdaja, barvni offset tisk, mehka vezava
16,5 cm x 21 cm, 295 str., il., 2011
ISBN 978-86-83306-54-4

Miško Šuvaković je znan kot teoretik umetnosti, prodoren pisec in poznavalec sodobne in moderne umetnosti. Slabše je poznan kot vizualni umetnik. Čeprav ni nikoli obiskoval umetniških šol, se je zgodaj pridružil tedanji umetniški sceni. Pri svojih 21. letih je bil eden od soustanovitelj konceptualne skupine Grupe 143, ki je prijateljevala mdr. tudi s skupino OHO. Knjiga Umetnost kot raziskava kaže Miška Šuvakovića v povsem novi in presenetljivi luči. Križišče umetnosti in zanosti se v njgovem umetniškim opusom kaže kot izjemno ustvarjalno polje. Strokovne tekste, obsežno biografijo in bibliografijo sta prispevala Nika Radić in Dietmar Unterkofler.
Knjiga je izšla v sozaložništvu Orion Art in Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.

Tadej Pogačar ur., CODE:REDCODE:RED
uredil Tadej Pogačar
angleška izdaja, barvi offset tisk, poltrda vezava
17,5 cm X 24,5 cm, 236 str., 240 il., 2011
ISBN 978-961-6807-03-6

Knjiga CODE:RED predstavlja novo fazo delovanja večletnega interdisciplinarnega projekta. Prinaša serijo poglobljenih teoretičnih prispevkov s področij študij spola, feminizma, zgodovine političnega boja seksualnih delavk in delavcev, njihovo kulturno delovanje ipd. Knjiga prinaša tudi ključne informacije o projektu CODE:RED, njegovi strukturi, strategiji, genezi z bogato dokumentacijo projektov iz Sao Paula, Benetk, Madrida in New Yorka. Strokovna besedila so prispevale Ana Lopes, Pia Covre, Gabriela Silva Leite, Suzana Milevska, Maria do Mar Castro Varela in Nikita Dhawan, Mamen Briz, Mojca Pajnik, Melissa Ditmore.
Knjigo je uredil Tadej Pogačar, Izšla je v angleškem jeziku s finančno podporo Erste Foundation, Ministrstva za kulturo in MOL Oddelka za kulturo.

Knjige umetnika in umetniške edicije:

Mladen Stilinović, Muzej / Muzej svinja, 2012
ink-jet tisk na brezkislinski papir, 2 kosa
omejena edicija, sign., dat.
naklada: 20

Jesper Fabricius, Space is never a purely geometric abstraction
ink-jet tisk na brezkislinksi papir, kuverta, 8 kosov
omejena edicija, sign., dat.
naklada: 10
prva edicija

NAPOVEDUJEMO

Sanja Iveković, Struktura – Knjiga, 2012
KAPSULA z veseljem napoveduje izid izjemne nove publikacije, knjige umetnika, Sanje Iveković. Sanja Iveković velja za eno najpomembnejših in najuspešnejših sodobnih umetnic. Trenutno je v Museum of Modern Art v New Yorku na ogled njena pregledna razstava. Struktura-Knjiga je knjiga umetnika, ki je tesno povezana z vizualnim delom Struktura (1975-1976), ki ga sestavlja deset časopisnih izrezkov z motivom ženske, postavljene v desetih vrstah tako, da tvorijo svojevrstno kombinacijo. Vsakič, ko se fotografija v kombinaciji pojavi, nosi drugačen podpis, ki ga je izbrala umetnica. Knjiga umetnika bo izšla v omejeni nakladi 100 izvodov.

Informacije o prednaročilu in naročilu: p74info@volja.net.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. je podprt s strani Ministrstva za kulturo in MOL, oddelka za kulturo.

Kontakt:
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74, KAPSULA
Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
p74info@volja.net; www.kapsula.si; www.zavod-parasite.si;
m: 040 370 199