Skip to main content
Novice

21 let P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti

By 19 oktobra, 2014No Comments

Po praznovanjih v Valenciji, Moskvi in Udinah z veseljem napovedujemo osrednji dogodek ob 21. obletnici delovanja P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti v Ljubljani.
4. novembra 2014 napovedujemo v prostorih Moderne galerije v Ljubljani uradno odprtje razstave »Hribi in doline in rudna bogastva«.

Razstava v Moderni galeriji prinaša prvi celovit pregled umetniškega ustvarjanja Tadeja Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti v domovini. Na razstavi bo na ogled izbor ključnih projektov, ki so nastali v zadnjih desetletjih in so pomembno zaznamovali sodobno umetniško produkcijo. P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti je virtualna institucija, ki jo je ustanovil Pogačar leta 1993 in je prevzela številne vloge in forme: od organizatorja aktivističnih dogodkov,  oblikovanja kolaborativne platforme, iniciatorja posegov v urbano strukturo mest, uličnih akcij,  intervencij v muzejske zbirke in arhive, oblikovanja novih izobraževalnih iger, dokumentiranja vzporednih ekonomskih modelov in konstruiranja neplanirane arhitekture.

P.A.R.A.S.I.T.E. muzej je sodeloval je na številnih najpomembnejših mednarodnih manifestacijah sodobne umetnosti, mdr. na Manifesta 1 (1996), Beneškem bienalu (2001), bienalu sodobne umetnosti v Tirani (2005), Praškem bienalu (2005), Sao Paulo bienalu (2006), Istanbulskem bienalu (2007), Bienalu Kanarskih otokov (2009). Sodeloval je na več umetniških rezidencah v New Yorku (2000), Grazu (2003), Londonu (2003) in Bostonu (2012/2013), ter na številnih konferencah in okroglih mizah v Madridu, New Yorku, Oldenburgu, Londonu, Koebenhavnu, Gradcu, Zagrebu, Sarajevu, Skopju, Anconi in Ljubljani.

Na mestnih ulicah je pripravil in izvedel pionirski projekt sodelovanja z socialno manjšino ljubljanskih brezdomcev z naslovom “Kralji ulice” (1994-1995), na beneških trgih pa prvo javno epizodo dolgoletnega kolaborativnega projekta CODE:RED (1999/2000 – danes), ki raziskuje modele samoorganiziranje marginalnih urbanih manjšin, vzporedne ekonomske modele ipd.

Retrospektivna razstava nastaja v organizaciji Moderne galerije Ljubljana in v sodelovanju z Zavodom P.A.R.A.S.I.T.E. in Muzejem suvremene umjetnosti Zagreb. Kustos razstave je Igor Španjol.

Razstava prihodnje leto potuje še v Muzej suvremene umjetnosti v Zagreb.