Skip to main content
P74 razstave 2015

1111 x KVAK

By 15 oktobra, 20152 novembra, 2015No Comments

22. 10. – 3. 11. 2015
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave 1111 x KVAK v četrtek, 22. 10. 2015 ob 20.00 uri v Center in Galerijo P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana.

Razstava je nastala v sodelovanju z Likovnim ateljejem Varstvenega delovnega centra Tončke Hočevar.

Razstava 111 x KVAK želi s totalno ambientalno prostorsko postavitvijo spregovoriti o ekologiji oziroma, konkretneje, o problemu ohranitve dvoživk v našem prostoru. Tega ne počne na poučen ali pedagoški način, ampak predvsem z rabo likovnih izraznih sredstev: s podobo, barvo, skulpturo, prostorsko postavitvijo in animacijo. Poudarek je na izrazni moči umetnosti, ki spodbuja kreativno in inovativno razmišljanje in nagovarja vsa čutila. Z vključevanjem različnih družbenih skupin krepi tolerantnost in medsebojno sodelovanje. Pomemben element razstave je tudi vloga učenja v prostorih umetnosti in razumevanje, kako in zakaj lahko umetnost pomaga posameznikom vseh starosti in stopenj umetniške nadarjenosti vzpostaviti stik z umetnostjo in ustvarjati nove pomene.

Razstava 1111 x KVAK je nastala v sodelovanju z Likovnim ateljejem Varstveno delovnega centra Tončke Hočevar. VDC Tončke Hočevar je javni socialno varstveni zavod z več kot štiridesetletno tradicijo delovanja v Sloveniji, ki ga vodi Nadja Gantar. Zavod skrbi za varstvo in zaposlovanje odraslih oseb, ki zaradi različnih oviranosti v svoj ne zmorejo samostojnega življenja in vključevanja v običajna delovna okolja. Nekatere izmed njih so zaradi lastnega navdušenja in izrazite likovne senzibilnosti, pod vodstvom mentorjev, vpete tudi v ustvarjalni proces.

Idejno zasnovo razstavnega projekta sta prispevali Erika Pavlin in Nada Nabernik, animacijo Melita Vizjak, Erika Pavlin in Ana Kovač, skulpture Vesna F. Rustja in Nada Nabernik, sodelovali sta Erika Hribar in Tomaž Podboj. Razstavo spremljajo zgodbe o žabah v verzih, vzete iz knjige Žabe, stonoge in druge glavne vloge (Avtorici: Pavlin, Rustja, Založba Sanje, 2011, Ljubljana).

Vljudno vabljeni!

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.  
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.