Skip to main content
KASPULA razstave 2012

Sanja Iveković, Struktura – Knjiga

By 16 aprila, 201210 septembra, 2012No Comments

KAPSULA, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana

Z velikim veseljem napovedujemo izjemen in dolgo pričakovan izid nove knjige umetnice Sanje Iveković “Struktura – Knjiga”. Po izidu odmevne publikacije “Public Cuts” (2006), ki je spremljala njeno prvo obsežnejšo, samostojno predstavitev v Sloveniji – v prostorih Centra in Galerije P74 – je to že drugo uspešno založniško sodelovanje.

“Struktura-Knjiga” je knjiga umetnice, ki je neposredno povezana z delom »Struktura« (1975-1976). Delo »Struktura« sestavlja deset časopisnih izrezkov motivov žensk, izrezanih iz dnevnega časopisja in revij. Vsak motiv ženske se v delu desetkrat ponovi, a vsakič z drugačnim podnapisom. Red v delu temelji na vizualnem razmišljanju,
ki se neposredno nanaša na konstruktivistične tendence, ki so bile v tem obdobju značilne v mediju slikarstva.
Knjigo umetnice “Struktura – Knjiga” je umetnica zasnovala kot škatlo, ki vsebuje 100 kartic s podobami in podnapisi. Knjiga izhaja v omejeni nakladi 50 izvodov, od katerih bo 20 podpisanih. Knjigo umetnice je oblikoval Ajdin Bašić.

Sanja Iveković je ena najpomembnejših sodobnih evropskih umetnic. Ameriška kritika jo je pred nedavnim označila za “manjkajoči člen” v zgodovini sodobne umetnosti, ki zapolnjuje vrzel med Cindy Sherman in Marto Rosler. Pred nekaj tedni se je zaključila njena odmevna razstava v Museum of Modern Art v New Yorku, trenutno je sredi priprav za večjo retrospektivo v Luxemburgu.
Sanja Iveković je povabljena tudi na letošnjo Documento 13 v Kassel, kar predstavlja njeno tretje sodelovanje na tej najpomembnejši razstavi sodobne umetnosti.

Izid knjige umetnika “Struktura – Knjiga” je del večletnega, kontinuiranega programa Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. Knjiga umetnika, ki se ukvarja s podporo, izobraževanjem in promocijo tega kompleksnega vizualnega medija.

Informacije o prednaročilu in naročilu: p74info@volja.net; www.zavod-parasite.si

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpira Ministrstvo za šolstvo, izobraževanje, kulturo in šport RS in MOL, Oddelka za kulturo.

Kontakt:
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74, KAPSULA
Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
p74info@volja.net; www.kapsula.si; www.zavod-parasite.si;
m: 040 370 199