Skip to main content
Sidebar

Sanja Iveković, Struktura – Knjiga, 2011

By 6 junija, 2012No Comments

Z velikim veseljem predstavljamo izjemen in dolgo pričakovan izid nove knjige umetnice Sanje Iveković “Struktura – Knjiga”. Po izidu odmevne publikacije “Public Cuts” (2006), ki je spremljala njeno prvo obsežnejšo, samostojno predstavitev v Sloveniji – v prostorih Centra in Galerije P74 – je to že drugo uspešno založniško sodelovanje.

“Struktura-Knjiga” je knjiga umetnice, ki je neposredno povezana z delom »Struktura« (1975-1976). Delo »Struktura« sestavlja deset časopisnih izrezkov motivov žensk, izrezanih iz dnevnega časopisja in revij. Vsak motiv ženske se v delu desetkrat ponovi, a vsakič z drugačnim podnapisom. Red v delu temelji na vizualnem razmišljanju,
ki se neposredno nanaša na konstruktivistične tendence, ki so bile v tem obdobju značilne v mediju slikarstva.
Knjigo umetnice “Struktura – Knjiga” je umetnica zasnovala kot škatlo, ki vsebuje 100 kartic s podobami in podnapisi. Knjiga izhaja v omejeni nakladi 50 izvodov, od katerih bo 20 podpisanih. Knjigo umetnice je oblikoval Ajdin Bašić.

Sanja Iveković je ena najpomembnejših sodobnih evropskih umetnic. Ameriška kritika jo je pred nedavnim označila za “manjkajoči člen” v zgodovini sodobne umetnosti, ki zapolnjuje vrzel med Cindy Sherman in Marto Rosler. Pred nekaj tedni se je zaključila njena odmevna razstava v Museum of Modern Art v New Yorku, trenutno je sredi priprav za večjo retrospektivo v Luxemburgu.
Sanja Iveković je povabljena tudi na letošnjo Documento 13 v Kassel, kar predstavlja njeno tretje sodelovanje na tej najpomembnejši razstavi sodobne umetnosti.

Izid knjige umetnika “Struktura – Knjiga” je del večletnega, kontinuiranega programa Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. Knjiga umetnika, ki se ukvarja s podporo, izobraževanjem in promocijo tega kompleksnega vizualnega medija.

Podatki o knjigi:
Sanja Iveković, Struktura – Knjiga, 2011
škatla, 100 kartic, offset tisk na papir; 15 cm x 21 cm x 5,5 cm
naklada: 50
cena (numerirano): 300 EUR
cena (numerirano, signirano): 800 EUR

Informacije o prednaročilu in naročilu: p74info@volja.net; www.zavod-parasite.si