Sound Explicit 2019

 

Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana
Vstopnina: 7 EUR

2. 9. 2019 ob 20.00

Marko Črnčec / Aljoša Jerič/ Igor Lumpert

Glasbeniki se bodo predstavili s kratkim solističnim programom, nato pa bodo izvedli še skupni program.

Marko Črnčec je eden najuspešnejših in na tujem priznanih sodobnih slovenskih glasbenikov. Trenutno živi v New Yorku. Sodeloval je s številnimi velikimi imeni svetovne jazzovske scene, kot so Bob Mintzer, Seamus Blake, Michael Philip Mossman, Marcus Gilmore in mnogi drugi. Izdal je pet avtorskih plošč, ki so prejele odlične mednarodne kritike. Njegov album Devotion (Whirlwind Recordings, 2014) je bil po mnenju jazzovske publikacije All About Jazz eden izmed dvajset najboljših jazz plošč v letu 2014. V letu 2019 je izdal albuma Place to Live (Justin Brown, Harish Raghavan, gost Jonathan Hoard) in The Brooklyn Sessions (Marko Črnčec, Joris Teepe, Billy Hart).
(foto: Aljoša Videtič)

Saksofonist, aranžer, glasbeni režiser, producent, pedagog in skladatelj Igor Lumpert, ki že devetnajst let živi in ustvarja v New Yorku, je sodeloval s svetovno znanimi glasbeniki, kot so Robert Glasper, John Abercrombie, Reggae Workman, Ben Monder, Drew Gress, Matt Brewer in Damión Reid. Svojo skladateljsko nadarjenost je dokazal na nedavno sklenjeni svetovni turneji s svojo skupino Innertextures, s katero je za založbo Clean Feed posnel zgoščenko Eleven.
(foto: Jaka Vinšek)

Bobnar in tolkalec Aljoša Jerič je po diplomi na tržaškem konservatoriju znanje s področja jazza in afro-kubanske glasbe nabiral na potovanjih v New Yorku in Havani. Tu se je učil od glasbenikov, kot so Reggie Workman, Jimmy Cobb, Nat Adderley in Victor Lewis. Od leta 2003 ponovno živi v Sloveniji in poučuje tolkala na Glasbeni šoli Koper. Med njegovimi pomembni sodelovanji velja omeniti igranje z Markom Turnerjem, Duškom Gojkovićem, Rachel Gould, Danilom Gallom, Marcom Abramsom idr.
(foto: Paola Bernasconi)

3. 9. 2019 ob 20.00

Kodály Spicy Jazz / Denis Beganovič trio

Kodály Spicy Jazz je mlada madžarska zasedba (2017), katere člani so aktivni v različnih glasbenih skupinah in redno nastopajo tako doma kot v tujini. Cilj projekta Kodály Spicy Jazz je omogočiti mladim, da ponovno spoznajo glasbeno zapuščino Zoltána Kodálya. Slednji je z odkritjem tradicionalnih ljudskih pesmi in uporabo njihovih elementov v jazz glasbi zaznamoval glasbeno sceno 20. stoletja. Kvartet Kodály Spicy Jazz je ustvaril nove priredbe Kodályjevih ljudskih pesmi in jih »začinil« po svoje.
Zoltán Cséry, klaviature / Dániel Görögh, trobenta / György Szentgallay, bas kitara / Márk Köles, bobni
(foto: Norbert Déberling)

Glasbenik, skladatelj, producent in multiinstrumentalist Denis Beganovič bo s triom predstavil svoje najnovejše skladbe s prihajajočega albuma Senses. Poleg pozavnista Denisa Beganoviča akustični trio sestavljata še Mario Babojelič (klasična kitara in efekti) in kontrabasist Peter Smrdel. Avtor album Senses opisuje kot osebno-intimen, ambientalen. Skladbe so nastajale lansko jesen in zimo, sanje in letni časi pa so vsebinski okvir albuma.
(foto: Matej Grginič)

Organizator:

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
Vodja projekta: Mojca Zupanič
V sodelovanju z: Muzej in galerije mesta Ljubljane
S podporo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Balassijev inštitut
Sponzor: Pizzerija Foculus

Sound Explicit je ciklus zvočnih eksperimentalnih dogodkov, ki predstavljajo širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav in improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. Zasnovali smo ga v letu 2003, da bi podprli neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju sodobnih zvočnih umetnosti.