Sound Explicit 2018

 

Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana

Sound Explicit je ciklus zvočnih in avdio eksperimentalnih dogodkov, ki predstavljajo širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav in improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. Ciklus smo zasnovali v letu 2003, da bi podprli neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju zvočnih umetnosti, ki so redkeje zastopane v slovenskih programskih shemah. Sound Explicit predstavlja številne premiere, nekateri nastopi pa so enkratni dogodki, ki so izvedeni samo enkrat v okviru ciklusa.


Vstopnina: 5 EUR

3. 9. 2018, ob 20.00

Primož Sukič
Podgornik/Kummer duo
Drašler/Jackson/Thompson trio

 

Primož Sukič, foto: Luka KašePrimož Sukič (Koper, 1986) je po diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani študij nadaljeval na Akademiji za glasbo v Darmstadtu. Pri ustvarjanju se posveča širitvi izraznih zmožnosti klasične in električne kitare. Redno sodeluje s skladatelji Urošem Rojkom, Michaelom Maierhofom, Matejem Boninom, Lesterjem St. Louisom, Seijiro Murayamo in Tomom Jacksonom. Aktiven je v številnih zasedbah: IEMA (Frankfurt), Ictus in Ensembel 21 (Bruselj), Neofonia (Ljubljana), Soundinitiative (Pariz), Vortex (Ženeva). V letu 2016 je izdal svojo prvo samostojno zgoščenko z naslovom Splitting, s skladbami za akustično in električno kitaro. (foto: Luka Kaše)

 

Podgornik/Kummer, foto: osebni arhivGlasba dueta Podgornik/Kummer z uporabo široke palete razširjenih tehnik ter s pomočjo melodičnih elementov in neprestanih ostinatov združuje surovost in ekspresivnost, ki sega od minimalizma prek avantgardnega jazza in math metala do ritualistične svetovne glasbe.
Pia Podgornik (Celovec, 1993) je slovenska saksofonistka. Študirala je na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter na Conservatorium van Amsterdam na Nizozemskem. Sodeluje v projektu precept.concept.percept in vodi mednarodni kvartet LORE in Bad Tempered duo. V različnih zasedbah je nastopila v Evropi, Aziji in Afriki. Bobnar in skladatelj ter študent magistrskega študija na Conservatorium van Amsterdam Tancrède D. Kummer je vpet v jazz in improvizacijsko sceno Nizozemske. Je vodja zasedb Otherwise We Are Lost (0.WA.L), Fear O’She in NAME NO ONE MAN. (foto: osebni arhiv)

Vid Drašler, foto: Marcandrea Tom Jackson, foto: Neil Sloman Daniel Thompson, foto: Montse Gallego
Trio sestavljajo vrhniško-obsoteljski bobnar Vid Drašler in v Londonu živeča glasbenika klarinetist Tom Jackson in kitarist Daniel Thompson. Slovenski glasbenik se je z njima spoznal v Ljubljani na snemanju albuma otoškega glasbenega kolektiva CRAM. Vsi trije so aktivni na področju improvizirane glasbe in redno koncertirajo doma in v tujini. Vid Drašler je sodeloval tudi v več gledaliških projektih in z zasedbo Kombo Zlatka Kaučiča. (foto od leve proti desni: Marcandrea, Neil Sloman, Montse Gallego)

 

4. 9. 2018, ob 20.00

Širom
A.M.P. Trio

 

Širom, foto: Nada ŽgankVodilo prekmursko-tolminsko-kraške naveze Širom je prepletanje raznolikih glasbenih tradicij in pristopov ter čiste muzikalno rokodelske domišljije. Iztok Koren, Samo Kutin in Ana Kravanja uporabljajo več kot deset inštrumentov in vsaj toliko glasbenih oblik. Ustvarjajo samosvoj stilsko homogen izraz, razpet med polja ljudske glasbe in sodobnih akustično rockerskih meditacij. Glasba Širom je kontemplativna, včasih tudi ostra. (foto: Nada Žgank)

 

 

A.M.P. Trio, foto: Igor RipakA.M.P. Trio je nov trio mladih glasbenikov, ki po stilu spominjajo na velikane jazza, kot sta Mihály Dresch in István Grencsó. Kot predstavniki mlajše madžarske jazzovske generacije odkrivajo nove smernice improvizirane glasbe. Trio plete tiho frenetičnost klavirskih linij Mátéja Pozsárja, podprto z bobni Szilvesztra Miklósa in prefinjeno igro basista Pétra Ajtaija. Rezultat je svoboden zvok in zrela improvizacija. A.M.P. Trio so močno zaznamovali začetniki madžarske jazzovske scene in brezkompromisni odnos avantgarnega gibanja v šestdesetih. Energetičen in kreativen trio je ena radikalnejših formacij na madžarski glasbeni sceni. (foto: Igor Ripak)

 

4. 9. 2018, ob 14.00
Balassijev inštitut, Bavarska steza 8, Ljubljana

A.M.P. Trio, ŠIROM, pogovor
Pogovor bo vodil slovenski novinar, glasbeni kritik in urednik Luka T. Zagoričnik.
V sodelovanju z Balassijevim inštitutom.

 


Programska zloženka Sound Explicit 2018 (pdf)


Organizator:

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
Vodja projekta: Mojca Zupanič
V sodelovanju: Muzej in galerije mesta Ljubljane
S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljane – Oddelek za kulturo, Balassijev inštitut