Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana

Sound Explicit je ciklus zvočnih in avdio eksperimentalnih perfomansov, ki predstavljajo širok žanrski spekter – od zvočnih raziskav, improvizacije do eksperimentalnih zvočnih projektov. Ciklus smo zasnovali v letu 2003, da bi podprli neodvisno kreativno ustvarjanje in raziskovanje na področju zvočnih umetnosti, predvsem nepopularne oblike, ki so redkeje zastopane v slovenskih programskih shemah.

 

8. 9. 2015, ob 20.00

Igor Matković in Bojan Krhlanko Duo

Igor Matković (trobenta, klaviature) in Bojan Krhlanko (bobni) sta v zadnjem letu ustanovila duet, v katerem prepletata različne glasbene zvrsti; od akustične improvizacije do elektronskih ritmov, ki temelijo na dolgih repetativnih segmentih.
V njuni glasbi lahko zaznamo mešanico vplivov, ki sta jih prinesla iz svojih prejšnjih glasbenih projektov. Matkovič izhaja iz “atmosferičnosti”, ki jo je razvijal s svojimi skupinami, Krhlanko pa je v duet med drugim prinesel industrijske ritme, ki jih je med drugim razvijal kot član skupine The Stroj. Svoje inštrumente zvočno obdelujeta s telefoni, računalniki in efekti.

Marko Črnčec

Marko Črnčec sodi med obetavnejše mlade slovenske sodobne glasbenike. Na mednarodni sceni je poznan kot izvrsten multiinstumentalist, skladatelj, aranžer in producent, ki je aktiven predvsem na področju jazza in popularne glasbe. Marko Črnčec je izdal tri albume; Signature in Moral Interchange sta izšla pri domači založbi B.A.S.E. (2010), njegov zadnji album Devotion pa je izšel pri londonski založbi Whirlwind Recordings. Slednji je bil deležen izvrstnih kritik. Marko Črnčec živi in dela v Sloveniji in New Yorku.

 

Bernhard Schimpelsberger

Britansko-avstrijski bobnar Bernhard Schimpelsberger je ritmični vizionar, ki izvirno združuje tolkalske tradicije Indije in Zahoda. Odraščal je v Avstriji in je globoko povezan z zahodno klasično glasbo in jazzom. Glasbeno se je dokončno izoblikoval ob študiju indijske klasične glasbe pri mojstru table Sureshu Talwalkerju. Sodeloval in gostoval je po svetu s skupino Circle of Sound in Anoushko Shankar, Nitin Sawhney, plesnim asom Akramom Khanom, Talvinom Singh, Susheelo Raman.

 

9. 9. 2015, ob 20.00

Igor Bezget
Singularity

Kitarist in komponist Igor Bezget deluje na področju improvizirane glasbe, jazza ter etno glasbe. Izvirno avtorsko glasbo povezuje z ljudsko glasbeno melodiko, oboje pa združuje v enovito celoto. Sodeloval je s številnimi domačimi in tujimi glasbeniki, kot so med drugimi Lester Bowie, Reggie Workman, Gyan Singh, Sharat Srivastava, Billy Harper, Johnathan Blake, Doug Hammond, Chico Freeman, Frank Lacy, Ares Tavolazzi, Nicola Moresu, Marc Abrams, Zlatko Kavčič, Dejan Pečenko, Peter Ugrin, Ratko Divjak. SINGULARITY je naslov izbora skladb iz solo projekta A DAY WITH GUITAR, ki je sestavljen iz štirih obširnejših kitarskih solo projektov (Singularity, Korenine, Shifted Reality, Improvision).

Bojana Šaljić Podešva
Vijolični dih

Vijolični dih je skladba, ki prinaša vznemirljivo elektroakustično zvočno izkušnjo. Prvič je bila izvedena v okviru letošnjega Svetovnega dne za boj proti TBC, kar je tudi inspiriralo njeno vsebino. Bojana Šaljić Podešva se v svojem delu posveča raziskovanju zvoka kot entite, ki vpliva na poslušalca fizično in vsebinsko. Njena glasba niha med popolno abstrakcijo in kompleksnimi semantičnimi plastmi. Redno nastopa na mednarodnih prizoriščih (International Rostrum of Composers, IREM, Synthèse Bourges, Art of Sounds, Slowind, ISCM Svetovni dnevi glasbe). Prejela je več nagrad za scensko in filmsko glasbo ter koncertna dela.

 

 

Programska zloženka Sound Explicit 2015 (pdf)

 

Organizator:

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
Vodja projekta: Mojca Zupanič
V sodelovanju: Muzej in galerije mesta Ljubljana
S podporo: Ministrsvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Avstrijski kulturni forum