Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana

Sound Explicit je ciklus zvočnih eksperimentalnih perfomansov, ki predstavljajo širok žanrski spekter – od zvočnih raziskav, improvizacije do eksperimentalnih zvočnih obdelav, ki jih ponekod dopolnjujejo video vsebine. Ciklus smo zasnovali v letu 2003 z željo, da podpremo širok spekter kreativnega ustvarjanja in raziskovanja na področju zvočnih umetnosti, predvsem nepopularnih oblik, ki so redkeje zastopane v domačih programskih shemah.

 

23. 9. 2014, ob 20.00

Irena Tomažin
Boštjan Gombač

Irena Tomažin je plesalka, performerka, vokalistka in filozofinja. Od leta 2006 se ukvarja s solo projektom za glas in diktafone iT, s katerim gostuje doma in v tujini. Sodelovala je mnogimi pomembnimi domačimi in tujimi glasbeniki.

 

Boštjan Gombač je znan slovenski multiinštrumentalist ter skladatelj glasbe za gledališče, film in televizijo. Njegovo delo lahko zasledimo na približno devetdesetih nosilcih zvoka, ki zajemajo širok žanerski razpon od etno glasbe do resne glasbe.

 

Josef (Seppo) Gründler
Delati, kar se zgodi vseeno

Josef Gründler je zvočni in medijski umetnik, ki eksperimentira s programsko in elektronsko opremo. Velja za enega od pionirjev elektroakustične improvizirane glasbe. Naslov projekta Delati, kar se zgodi vseeno je Musilov citat iz njegovega romana Mož brez posebnosti. Strukturirana improvizacija z elektronsko kitaro ponuja možnosti za sprožanje zvokov v instrumentu; računalniško programje pa se odzove že na majhne spremembe. Zvoki se razvijajo hkrati z ustvarjenimi zvoki in tehnikami igranja.

 

Žiga Murko
Live

Pozavnist, skladatelj in producent Žiga Murko je član številnih glasbenih zasedb, ki aktivno deluje doma in v tujini. Projekt Live v ospredje postavlja produkcijsko plat njegovega ustvarjanja. Dekonstrukcija eksperimentalnega hip-hopa, soula in jazza podaja omenjenim zvrstem futuristično prevleko, nad katero se z improvizacijo povzpne zvok pozavne. Predstavljene bodo nove kompozicije, ki jih lahko pričakujemo na novem albumu konec letošnjega leta.

 

24. 9. 2014, ob 20.00

Samo Kutin
Ana Kravanja

Delovanje Sama Kutina v zadnjih letih zaznamuje poglobljeno raziskovanje zvočno-hrupnega potenciala hurdy gurdyja, Ano Kravanja pa poznamo predvsem kot violinistko v polju sodobne improvizacije ter tudi likovno in cirkuško umetnico. Oba sta že dlje dejavna v različnih etno, ljudskih, pouličnih in improvizacijskih projektih in zasedbah, skupaj pa tvorita zasedbo Najoua, kjer muzicirata na kalimbe (palčni klavir). Pogosto nastopata tudi z doma izdelanimi in predelanimi glasbili.

 

Tomaž Grom
Eduardo Raon

Ko je govor o eksperimentu, improvizaciji in prečkanju žanrskih meja, sodita “brata po strunah”, Tomaž Grom in Eduardo Raon (Portugalska), vsak v svoji domovini med najdrznejše in najbolj domiselne glasbenike. Raon, ki se je pri nas prvič predstavil v zasedbi Powertrio svoje klasično zaledje uspešno sooča z drugačnimi pristopi, od avantgarde prek rocka in noisa do popa. Podobno inkluziven “modus operandi” označuje tudi Groma, ki je ob igranju v več zasedbah dejaven tudi kot povezovalec domače impro scene.


Produkcija in organizacija:

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
Vodja projekta: Mojca Zupanič
V sodelovanju: Muzej in galerije mesta Ljubljana
S podporo: Ministrsvo za kulturo RS, Avstrijski kulturni forum