Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana

Sound Explicit je ciklus zvočnih eksperimentalnih perfomansov, ki predstavljajo širok žanrski spekter – od zvočnih raziskav, improvizacije do eksperimentalnih zvočnih obdelav, ki jih ponekod dopolnjujejo video vsebine. Ciklus smo zasnovali v letu 2003 z željo, da podpremo širok spekter kreativnega ustvarjanja in raziskovanja na področju zvočnih umetnosti, predvsem nepopularnih oblik, ki so redkeje zastopane v domačih programskih shemah.

 

10. 9. 2013, ob 20.00
Vasja Progar

Na področju glasbenega in zvočnega ustvarjanja se Vasja Progar osredotoča na elektronsko generirane in procesirane zvoke. Nastopi v živo predstavljajo improvizirano formo z nekaj vnaprej določenimi strukturami predhodno oblikovanega zvoka in so rezultat obsežnega raziskovanja in eksperimentiranja. Vasja Progar večinoma uporablja analogne elektronske inštrumente, ki jih nadzira neposredno z različnimi vmesniki kot tudi z digitalnimi algoritmi – s poudarkom na omejeni naključnosti.

 

10. 9. 2013, ob 21.00
Boštjan Leskovšek – Ror

Njegovo umetniško delovanje je povezano predvsem z interdisciplinarnim projektom Cirkulacije 2. V okviru Cirkulacije 2 sledi nizu eksperimentov, ki se ukvarjajo s tehnologijo in njenih umetniškimi kot tudi družbenimi odvodi. Ror sam sebe definira skozi kategorično zanikanje forme, zato je zanj tudi kakršnakoli definicija vprašljiva. Namesto forme ga zanima potovanje nevednega popotnika, tipanje še ne rojenega bitja. Skozi dešifriranje vsakodnevnih dražljajev se tako odpirajo neslutene pokrajine. Umetnikov zvočni set v letošnjem letu temelji na zankanju virov zvoka skozi digitalno analogna vezja. Njihova sestava omogoča interpretacije logičnih soočenj enakih signalov na drugačnih poteh. Zvok je zanj stanje iskanja, ki se lahko le zgodi in nikoli ponovi.

11. 9. 2013, ob 20.00
Marko Brdnik in Vitja Balžarosky

Pol-Ka

Pol-Ka, Pol-Ke, Pol-Ki, Pol-Ko, o Pol-Ki, s Pol-Ko, Pol-Ki, Pol-K, Pol-Kama, Pol-Ki, o Pol-Kah, s Pol-Kama, Pol-Ke, Pol-K, Pol-Kam, Pol-Ke, o Pol-Kah, s Pol-Kami…

Vitja Balžalorsky je med našimi najboljšimi mlajšimi kitaristi. Dejaven je tako v jazzu kot tudi mnogih drugih žanrih, denimo v zasedbah Balžalorsky – Drašler trio, Kombu Zlatka Kaučiča ali Litošt. Poznamo ga tudi po njegovih starejših in novejših projektih (Ophidian, Buče 4, Borghesia).

 

Marko Brdnik je klasično izobraženi glasbenik, ki je študiral pri Hugu Nothu na Akademiji za glasbo v Trossingenu (Nemčija). Aktiven je kot solist in komorni glasbenik. Je član mednarodno priznanega ansambla za sodobno glasbo Est.Est.Est. Sodeloval je na EXPO 2000, Documenti 11 in s Filmakademie Ludwigsburg pri projektih filmske glasbe. Je ustanovitelj Zero Hour Quinteta, ki je dobil prvo nagrado na Astor Piazzolla competition v Castelfidardu. Rad izvaja dela Bacha, Frescobaldija, Cagea, Kagla, Stockhausna. Napisal je glasbo za različne plesne in gledališke predstave.

 

12. 9. 2013, ob 20.00
Marek Fakuč in Jernej Černologar

Marek Fakuč je bobnar, ki deluje v ambientih free-jazza, noisa, improvizacije, avantgarde in elektronike. Igral je v zasedbi Kombo Zlatka Kaučiča, sodeluje tudi z raznimi glasbeniki in vizualnimi umetniki iz tujine. Zvok oblikuje za multimedijske instalacije, performanse ter gledališča. Prepoznaven je po svojem raznolikem zvoku in glasbenem pristopu.

 

Jernej Černalogar eksperimentira z zvoki vsega živega in neživega. Zvočne vzorce elektronsko procesira in oblikuje v ambientalne slike. Skozi prostorske instalacije raziskuje interakcije med zvokom in okoljem. Sodeloval je s številnimi sodobniki umetniki mdr. z Draganom Živadinovom (Umbot), Tomažem Pandurjem (Tesla Electric Company) in drugimi. Predstavila se bosta s projektom Ameter. Ameter je struktura, ki posamezniku omogoča svobodo izraza in reinterpretacijo zvočnih skrajnosti.

 

12. 9. 2013, ob 21.00
Vid Drašler in Tao G. Vrhovec Sambolec

Vid in Tao sta maja 2012 na delavnici o prosti improvizaciji RR – raziskava, refleksija v Španskih borcih v Ljubljani odigrala duo, ki ga je moč slišati na kompilacijski zgoščenki Neposlušno (Zavod Sploh, L’innomable, Ljubljana 2012). V okviru ciklusa Sound Explicit se bosta ponovno srečala v raziskovanju medsebojne komunikacije in tvorjenju skupnega zvoka skozi prosto improvizacijo. Preplet vibrirajočih membran, kovin, lesa in ad hoc izračunane elektronike.


Produkcija in organizacija:

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
Vodja projekta: Mojca Zupanič
V sodelovanju: Muzej in galerije mesta Ljubljana