Programski vodja ciklusa: Mojca Zupanič
Prizorišče: Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana

Program

Torek, 2. 10. 2012:

  • NEBULOZEN AUS SLOVENIJEN (Zlatko Kaučič & Boštjan Gombač), ob 20.00

Sreda, 3. 10. 2012:

  • JANA IRMERT, ob 20.00
  • MARKO BATISTA, ob 21.00

Četrtek, 4. 10. 2012:

  • GORAN KRMAC, ob 20.00
  • LUKA JUHART, ob 21.00

O nastopajočih

Zlatko Kaučič je bobnar, tolkalist in skladatelj je v zadnjih tridesetih letih posnel okoli 40 cedejev, od katerih so doma in v tujini postali prepoznavni: solo projekt “Round Trip”, Emotional Playgrounds, Zlati čoln – uglasbena poezija Srečka Kosovela, Zlati čoln 2, solo “Pav” (na All about jazz med 100 naj albumi leta 2007), Tolminski punt, Trojni album ob 30-letnici ustvarjenja (izbran v britanski reviji JazzTimes in italijanski Jazzcolours za leto 2009 med 10 naj albumi), solo “Emigrants” (kritiki so ga uvrstili med 100 naj albumov 2011), Round about one o’clock (med deset albumov v 2011).
Zlatko Kaučič je igral in snemal z glasbeniki kot so John Lewison, Keeny Wheeler, Paul Bley, Albert Mangelsdorfon, Chico Freman, Luis Sclavis, Peter Peter Brözman, Aleksander Balanescu, Marc Ribot itd. Vodi “Kombo” v Novi Gorici, posnel je glasbo za številne filme in sodeloval v dokumentarcih v Španiji, Italiji, Sloveniji.
Je prejemnik nagrad: bronasti ključ mesta Hongkonga (1979), srebrni ključ Vigo (Španija, 1993), priznanje občine Brda (2008) in Prešernovega sklada 2011.
www.kaucic-zk.si/discography.htm

Boštjan Gombač je znan slovenski multiinštrumentalist ter skladatelj glasbe za gledališče, film in televizijo. Tuje mu niso niti odrske deske. Njegovo delo preteklih petnajstih let lahko zasledimo na približno 90-ih nosilcih zvoka in zajema vse, od etna do resne glasbe. Je avtor glasbe za 30 dokumentarnih filmov in prav toliko gledaliških predstav. Je mojster pihal, kot so klarinet, kositrne piščali in okarine, igra na pojočo žago, bodhran in theremin ter kopico drugih nenavadnih inštrumentov in zvočil, ki jih le redko zasledimo na koncertnih odrih. S skupino Terra Folk je požel mnogo glasbenih nagrad in priznanj, med drugim tudi nagrado občinstva radia BBC3 (World Music Awards), sodeluje pa s skupinami Katalena, Bast, Bachology Quartet, Los Hermanos Muy Simpaticos. Nastopil je že s kopico znanih imen slovenske popularne in resne glasbe in z mnogimi tujimi glasbeniki, kot so Neil Innes, Tommy Emmanuel, The Cat Empire, John McSherry, Arvid Engegard, Susanne Lundeng, Knut Eric Sundquist, Marc Ribot, Greg Cohen, Theodossi Spassov in Josipo Lisac.

Jana Irmert je bila rojena v Leipzigu.
Po dvoletnem študiju muzikologije in medijskih študij na Humboldovi univerzi v Berlinu trenutno končuje 9-semesterski program študija zvoka na Univerzi za film in televizijo “Konrad Wolf” Potsdam-Babelsberg, kjer študira pod mentorstvom Martina Steyerja (film) in gostujočih profesorjev Christiana Conrada in Kaia Tebbela (oblikovanje zvoka).
Poleg tega, da se osredotoča na filmsko avdio post produkcijo tako za igrani kot dokumentarni film, Jana Irmert ustvarja avdiovizualne instalacije in eksperiementalno zvočno umetnost. Zato je njeno sodelovanje z vizualnimi in zvočnimi umetniki velikega pomena. Njeno delo je bilo predstavljeno v Berlinu na univerzi, kjer študira, in v Banff Centru v Kanadi.
V okviru Sound Explicita bo avtorica predstavila zvočno inštalacijo z video projekcijo.

Marko Batista je v Ljubljani živeč intermedijski umetnik in eksperimentator zvoka, ki je diplomiral iz slikarstva na ljubljanski ALUO ter magistriral na University of the Arts London. Področje ustvarjanja umetnik oblikuje na preseku med tehnologijo in umetnostjo, saj se njegovo raziskovanje osredotoča na konceptualno polje hibridnih modularnih zvočih struktur in eksperimentalnih DIY elektronskih sistemov. Svoja dela je predstavil na Arzenal Depo 2k, Ars Electronica, Share Festival, 10. Istanbul Bienale, Lab.30, Ex-Garage itd.
Marko Batista bo v letošnji ediciji Sound Explicit predstavil zvočno kompozicijo, pri kateri združuje dva arhitekturna sistema, s katerima se ukvarja že dlje časa.
Eksperimentalno posega v polje ‘low-tech’ tehnologije ter izpostavlja vprašanje načina distribucije zvočnega valovanja.
Doma izdelani hibridni nizkonapetostni generatorji zvoka kombinirajo procese nihanja električne napetosti z različnimi koncentracijami kislinske raztopine in s sistematičnim dodajanjem kovinskih nano delcev. Marko Batista kontrolira procese sledenja podatkovnih transformacij snovi v posameznih delih sistema. Z uporabo vrednosti koncentracij, nihanjem električne napetosti ter z digitalnim zaznavanjem tekstur koloidnih delcev avtor ustvarja simultano komunikacijo arhitekturnih elementov sistema v realnem času. Vse to pa skozi proces oblikuje v strukturne enote in frekvenčno modulirane zvočne pokrajine.

Goran Krmac je tubist, ki navdušuje glasbenike in poslušalce po Evropi in po svetu. Njegov inštrument zazveni tam, kjer po navadi slišimo bas kitaro ali kontrabas. Skupinam, v katerih sodeluje, dodaja svojevrsten pečat in hkrati ohranja vlogo basista, ki je temelj, na katerem stoji, raste in pleše glasba. V tej vlogi se je doslej izkazal s številnimi vodilnimi mednarodnimi glasbeniki ter povsod požel pohvale in vabila k nadaljnemu sodelovanju. V projektih, pri katerih sodeluje, ima vse pogosteje ključno vlogo skladatelja in aranžerja. Sodeluje tudi pri organizaciji poletnega jazz festivala Boben in Lajna.
Na festivalu Sound Explicit se bo predstavil s solo projektom “Vzrok in posledica”.
www.myspace.com/gorantuba

Luka Juhart je študiral v Trossingenu in Würzburgu (Nemčija) v razredu Huga Notha in Stefana Hussonga. Je večkratni nagrajenec mednarodnih in državnih tekmovanj ter dobitnik številnih nagrad. Snema za različne radijske hiše in koncertira solistično ter v komornih zasedbah po Evropi; je redni gost pomembnih festivalov in nastopa z vodilnimi evropskimi orkestri in ansambli. Velik poudarek daje sodelovanju s sodobnimi komponisti in umetniki, kot so Uroš Rojko, Vinko Globokar, Thomas Larcher, Klaus Huber, Eduard Demetz, Volker Heyn, Bojana Šaljić Podešva, Adrian Sieber, Stefan Beyer, Matej Bonin, Claus-Steffen Mahnkopf. Je dobitnik Zlate ptice za doseške na področju glasbe (2008).


Produkcija

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Hruševska 66, 1000 Ljubljana

Ciklus Sound Explicit smo zasnovali v sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljana.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in MOL, Oddelek za kulturo.