Program

MARJAN ŠIJANEC
Sreda, 30. 09. 2009 ob 20.00 uri

Center in Galerija P74, Prušnikova 74, 1000 Ljubljana

Skladatelj Marjan Šijanec (1950), eden od začetnikov računalniške glasbe v nekdanji Jugoslaviji, sodi v tisto peščico slovenskih skladateljev, ki so utrli pot ustvarjanju z računalniškim medijem pri nas. Po diplomi iz kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani (razred prof. Uroša Kreka) se je sredi osemdesetih let izpopolnjeval v Elektronskem studiu Radia Beograd pod mentorstvom Paula Pignona in Vladana Radovanovića ter na Institutu za nuklearno fiziko v Vinči (računalniško programiranje). Po trinajstletnem delovanju v Beogradu (kot predavatelj harmonije, kontrapunkta in oblikoslovja na srednji glasbeni šoli Dr. Vojislav Vučković v Beogradu) se je leta 1993 vrnil v rodni Maribor. Trenutno živi in ustvarja v Ljubljani. Njegova dela so bila izvedena na številnih festivalih in koncertih sodobne bodisi računalniške umetnosti doma in v tujini. Na otvoritvi letošnjega Sound Explicita se bo predstavil z avtorskim večerom Slovenija – Indija – Slovenija. Število sedežev je omejeno!


BOŠTJAN LESKOVŠEK ROR
Sreda, 7. 10. 2009 ob 20.00 uri

Center in Galerija P74, Prušnikova 74, 1000 Ljubljana

Boštjan Leskovšek je kot videoinžiner zaposlen na RTV Slovenija, sicer pa je pesnik – tehnik (zbirka Drža Va) in zvočni umetnik (album “Puščava Realnega”). Album temelji na prisluškovanju in preinterpretiranju šumov strojev s katerimi smo vsakodnevno v stiku. Trenutno Boštjan Leskovšek deluje v Tovani ROG, prostori Cirkulacije 2.
V okviru SOUND EXPLICITA 2009 bo predstavil projekt Odsotnosti / Buddha Machine. Psihosocialna polja znotraj konzumne elektronike kreirajo zavest brezčasnosti življenja. Ta se redi v informaciji, ki ne artikulira zaznave. V odsotnosti želje je navada požrešna blagovna znamka. Vse se imenuje s podatki in podobo. Brez ljudi se zvok osvobodi glasbenega objema. Zatava v odprtost naveličanega spomina. Nič se ne izpiše nič ne spregovori. Samo brni.


son:DA
Četrtek, 8. 10. 2009 ob 20.00 uri

Center in Galerija P74, Prušnikova 74, 1000 Ljubljana

son:DA eksperimentira z zvokom in preučuje prostor, gibljive in statične slike. S svojimi avdio-vizualnimi performansi sta sodelovala sta na številnih razstavah in festivalih doma in v tujini.


TRAK 47
Sreda, 14. 10. 2009 ob 20.00 uri

KAPSULA, podhod Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

Multimedijski performans z videom, slikarko in elektro-akustično glasbo v živo.

TRAK47 je prostomedijski kolektiv, rastoč na kompostu zgodb Minule. V trenutku, ko lahko umetnost biva le še v spregi s kapitalom in slednji z veseljem ljubkuje njena nedrja, obenem pa še zmeraj parazitira na zgodbicah o romantičnih junakih, se je TRAK47 odločil za toplokrvnost. Ne trenira, ne sledi, ne zahaja v mortificirana skladišča Sodobne, ni kritik, niti interpretet ali enigmatični zaimek, ki bi posegal v nezavedno. Trak47 je doživel tri leta trajajočo metamorfozo iz dadaističnega digitalno-analognega punk / trash performansa, v audio-vizualno, elektro-akustično enoto, ki bi lahko postala konceptualno pretenciozna in “umetniška”, a se temu bolj ali manj uspešno izmika.

Katja Hrvatin Jazbec – slikanje, kiparjenje in druge prostorske intervencije v živo
Gregor Kosi – laptop, govor
Andrej Hrvatin – sampler, tolkala, pihala – kaval, fujara, tin whistle, mix zvoka in efektov v živo


ŽIGA GOLOB
Četrtek, 15. 10. 2009 ob 20.00 uri

Center in Galerija P74, Prušnikova 74, 1000 Ljubljana

Žiga Golob, kontrabas solo, improvizacija.

Ne gre za raziskovanje. Nič postmodernističnega, nič sociološkega. O tem lahko plete kdo drugi, kasneje. Nič “moški-ženska”, niti starinskega ali avantgardnega. Samo en inštrument, pretežno monofon. Z vsemi svojimi omejitvami, z vsem svojim bogastvom. Le en človek, bolj ali manj tak, kot njegov inštrument (če ne, bi nemara igral katerega drugega). Ton v prostoru, z vsem časom, ki mu pripada. Ali pač? Glasba kot podaljšek zvoka. Koža, kovina, les, žima, Golob (letnik ’73), brez elektrike. Včeraj, danes, jutri. Za vse, ki mislijo, da je to umetnost in one, ki verjamejo kritikom.
Za otroke in odrasle, brez starostnih omejitev. Še najraje za tiste, ki poslušajo.