Skip to main content
KAPSULA program 2013

Predavanje Antonia Muntadasa: »KAJ?«

By 19 oktobra, 201320 novembra, 2013No Comments

Vabljeni na ekskluzivno javno predavanje Antonia Muntadasa (r. 1942 v Barceloni; živi v New Yorku) novomedijskega in multimedijskega umetnika ter enega najpomembnejših pionirjev video umetnosti, v KAPSULO, v torek, 22. 10. 2013, ob 19. uri.

Antoni Muntadas že več kot štiri desetletja ustvarja kritično refleksijo družbenih, socialnih in političnih tem in z njimi dekodira globalne mehanizme kontrole in moči. V svojem delu tematizira socialne, politične, komunikacijske teme – kot npr. medijska cenzura, odnos med javnim in zasebnim, informacijski kanali – in pri tem izpostavlja predvsem vlogo javnih medijev, kot pomembnih nosilcev socialne kontrole. Muntadas uporablja številne medije, jezike in diskurzivne strategije – od intervencij v javni prostor, videa, fotografije, radia, javnih publikacij, interneta in novih digitalnih orodij, multimedijskih instalacij do organizacij transdisciplinarnih, kolaborativnih raziskovalnih projektov.

Delo Antonia Muntadasa je bilo predstavljeno v številnih najpomembnejših svetovnih muzejih in umetnostnih institucijah: MoMA, New York; Berkley umetnostni muzej; Museo Arte Reina Sofia, Madrid; Muzeju moderne umetnosti Rio de Jeneiro; Muzeju sodobne umetnosti v Barceloni, Museo de Arte Moderno, Buenos Aires. Sodeloval je na številnih mednarodnih bienalnih prireditvah mdr. na Documenti, Kassel (VI, X), Whitney bienalu (1991), na 51. Beneškem bienalu (2005) in na bienalih v Sao Paulo, Lyonu, Taiopeu, Gwangju in Havani.

Antonio Muntadas je dobitnik številnih najpomembnejših mednarodnih priznanj in nagrad Solomon R. Guggenheim Foundation, the Rockefeller Foundation, Arts Electronica Linz, New York State Council itd. Trenutno je zaposlen kot profesor na ugledni Univerzi MIT, Boston na Oddelku za arhitekturo.

Predavanje z naslovom »KAJ?« je del novonastajajočega projekta, ki ga umetnik pripravlja v sodelovanju z Zavodom P.A.R.A.S.I.T.E. in bo predstavljeno v letu 2014.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.