Skip to main content
P74 razstave 2014

NOVI VAL – Pazite na otroke.Tinkara Babić, Alja Piry, Jaka Vatovec

By 3 januarja, 20149 februarja, 2014No Comments

9. 1. 2014 – 28. 1. 2014
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na otvoritev samostojne razstave NOVI VAL – Pazite na otroke Tinkare Babić, Alje Piry, Jake Vatovca v Center in Galerijo P74, v četrtek, 9. 1. 2014 ob 19. uri.

Pred otvoritvijo vabljeni na kratek pogovor z umetniki ob 18.30 uri v Galerijo P74. Pogovor bo vodila Iza Pevec.

V Centru in Galeriji P74 z veseljem napovedujemo prvo otvoritev v letu 2014: razstavo treh nadarjenih, izstopajočih umetnic in umetnikov najmlajše generacije:

Tinkare Babić, Alje Piry in Jake Vatovca.

Po francoskem, ameriškem, angleškem, jugoslovanskem itd. novem valu prihaja  nov val NOVEGA VALA v Ljubljano. Če je novi val po definiciji vedno predstavljal nove pojave kontrakulturnih teženj mladih – v Franciji 50-tih, v ZDA in Angliji 70-tih in 80-tih itd. tudi mlade, prihajajoče odlikuje eksperimentalnost, antikorporativnost, procesualnost, stilska in žanrska raznolikost – poleg tega pa še potrebna doza kiča, popularne umetnosti in ulične umetnosti.


Tinkara Babić, Brez naslova, 2013

Tinkara Babić ustvarja pletene grafite (leta 2009 so v jih ZDA poimenovali »Yarn bombing«,  t.j. zapredanja), ki so oblika anarhične obrti, ki staplja spretnosti pletenja in kvačkanja z ulično umetnostjo. V osnovi gre za umetnost okraševanja urbanih objektov v barvito pletenje. Te javne intervencije lahko preživijo več let, a so zasnovane – podobno kot grafiti – kot nekaj efemernega. Tinkara Babić ustvarja celostne postavitve v katere zapreda predmete, časopisne izrezke in oglasne reklame z motivi potrošnje: od embalaže EKO-BIO-LIGHT kosmičev, do motiva papeža ali komercializacije seksualnosti itd. Galerijski prostor spreminja v slikovit, subjektivni zapredek. Postavitev je subjektiven izbruh materialnosti, lep in anarhičen, humoren, ironičen in (včasih) absurden.


Alja Piry, Z vsem spoštovanjem, Navodilo št. 1, 2013

Konceptualna dela Alje Piry nastajajo kot instalacije, slika, risba/tekst, zvok, video delo ali knjiga umetnika. V svojih delih pogosto tematizira prizore iz narave, ki so namenoma dekorativni ali diletantski, saj sta koncept in učinek bolj pomembna od same materialnosti dela.  Alja Piry razume umetniško delo kot generator komunikacije in sodelovanja. V igrivih a subtilnih delih, minimalnem poseganju v prostor, vključevanju gledalca v proces nastanka dela in pogosti rabi besedil prepoznamo pomemben vpliv konceptualne umetnosti.


Jaka Vatovec, Altar detail

Jaka Vatovec je pripadnik postojnskega klana. Prisega na motivni svet filmskega žanra grozljivk (t.i. trivialne filmografije) z vso potrebno ikonografijo lobanj, krst, zombijev, krvi, sveč, pajkov. Vatovca zanima tema družbenega dojemanja duševnega zdravja in normalnosti posameznika, družbena odtujenost in stereotipi. »Vizualna inspiracija so mi v glavnem stare B-grozljivke, predvsem “eurotrash” 60-tih, 70-tih,« zatrjuje Vatovec, ki je dejaven tudi na področju fanzinov. V sodelovanju z Leonom Zuodarjem (Beli sladoled) je zasnoval fanzin PROFIL LOBANJA. Skratka, pripravite se na nočno moro – in to trojno.

Tinkara Babić (rojena 1990, živi v Ljubljani) je diplomirala na Oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer nadaljuje s podiplomskim študijem. Do sedaj je sodelovala na skupinski razstavi Vstop v Galeriji Alkatraz in razstavi Brlog v galeriji Simulaker v Novem Mestu (vse 2013).

Alja Piry (rojena 1982, živi na Dunaju in Ljubljani) je po študiju umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani (2001-2007) nadaljevala študij slikarstva na Univerzi uporabne umetnosti na Dunaju. V letih 2008-2009 je bila gostja izmenjalnega programa na Hogeschool voor de Kunsten v Utrechtu. Predstavila se je na več samostojnih in skupinskih razstavah mdr. na 15. bienalu mladih v Thessaloniki, Grčija; Kunstraum ProArte, Salzburg; Kuenstlerhaus, Dunaj;  v Pilonovi galeriji, Ajdovščina; MGLC, Ljubljana; DLUM, Maribor.
Leta 2012 je bila nominirana za Nagrado skupine OHO, njene knjige umetnika pa so vključena v več zbirk knjig umetnika.

Jaka Vatovec (rojen 1989, živi v Postojni) je po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo zaključil študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (2012). Trenutno se pripravlja na diplomo. Do sedaj se je  predstavil na skupinskih razstavah Vstop v galeriji Alkatraz, Ljubljana, razstavi TRANSFORM 2012_Pandora’s box, Teloglion Foundation of Art of  AUTH, Thessaloniki, Grčija (vse 2012).

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.