Skip to main content
P74 razstave 2015

Ne jej rumenega snega! – 10 let Nagrade skupine OHO

By 5 maja, 20157 julija, 2015No Comments

10. 6. – 1. 7. 2015
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana

Razstava nagrajencev Nagrade skupine OHO 2006-2015
(Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan, Veli Silver, Staš Kleindienst, Lenka Đorojević in Matej Stupica)

V letošnjem letu s ponosom obeležujemo deseto obletnico podeljevanja Nagrade skupine OHO, osrednje nacionalne nagrade, ki je posvečena podpori in promociji mladih vizualnih umetnikov. Ob desetletnici smo pripravili razstavo nagrajencev Nagrade skupine OHO z naslovom »Ne jej rumenega snega!«. Vljudno vabljeni na odprtje v Center in Galerijo P74 v sredo, 10. 6. 2015, ob 19.00 uri.

Nagrado skupine OHO je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., nevladni neprofitni zavod, ki od leta 1999 deluje na področjih vizualne, intermedijske in glasbene umetnosti. Nagrado podeljujemo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji: Foundation for Civil Society in Trust for Mutual Understanding (New Yorka).

Vse skupaj se je pričelo davnega 1989 v Pragi, v sodelovanju med tedanjim češkim predsednikom in umetnikom Vaclavom Havlom – slednji je pomembno sooblikoval poslanstvo in cilje te prve nagrade – in predsednico organizacije Foundation for Civil Society Wendy Luers. Slovenija se je družini nagrad pridružila leta 2006.

Nagrado za mlade ustvarjalce smo poimenovali po umetniški skupini OHO, najpomembnejši neoavantgardni skupini, ki je v lokalno okolje uvedla radikalne novosti in povzročila popoln pretres. Njihovo nekonformistično delovanje in izviren opus sta temeljila na kompleksnem teoretskemu razmisleku in kritični konceptualistični analizi.

Nagrada skupine OHO je v desetih letih dosegla izjemen uspeh in odličen odziv – predsem zaradi predanega sodelovanja umetnikov. Na javnih razpisih Nagrade skupine OHO je v desetih letih sodelovalo več kot 300 mladih umetnic, umetnikov in umetniških skupin iz vse Slovenije. V strokovnih žirijah smo gostili več kot trideset umetnikov, teoretikov, umetnostnih zgodovinarjev in kustosov iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Nemčije.

Kaj nagrada prinaša mladim ustvarjalcem? Nedvomno najpomembnejšo izkušnjo šesttedenskega bivanja in ustvarjanja v New Yorku. To je pomembna učna ura o delovanju umetnostnega sistema, srečevanja s pomembnimi muzejskimi direktorji, navezovanje novih stikov s kustosi, umetniki. Nagrada je velikodušna, saj vključuje stroške potovanja, bivanja, ustvarjanja in celo žepnino za umetnika. Ob povratku nagrada omogoča samostojno predstavitev v Centru in Galeriji P74, sponzor nagrade pa odkupi delo zmagovalca.

Pred nami so nova in razburljiva leta skupnega sodelovanja. Zahvaljujemo se vsem umetnikom, sodelavcem in mednarodnim partnerjem, ki so pripomogli, da je nagrada  postala pomemben člen lokalnega in mednarodnega povezovanja. Za finančno podporo se zahvaljujemo Mestni občini Ljubljana, Oddelku za kulturo, Ministrstvu za kulturo RS in glavnemu sponzorju nagrade KD Group d.d. in AS – Adriatic Slovenica.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti in mednarodne mreže centrov za sodobno umetnost CLUSTER.

Glavni sponzor Nagrade skupine OHO je KD Group d.d. in AS – Adriatic Slovenica.