Skip to main content
KAPSULA razstave 2010

Mina Žabnikar – Mina Fina: THIS IS THE END

By 17 maja, 20108 junija, 2010No Comments

19. 5.–4. 6. 2010
KAPSULA, Podhod Ajdovščina 1, Ljubljana
Odprtje razstave: sreda, 19. 5. 2010 ob 19.00 uri

Kustosinja: Mojca Grmek

Mina Žabnikar – Mina Fina je vizualna umetnica mlajše generacije. Ukvarja se z risbo, videom in grafičnim oblikovanjem. Sodelovala je na več skupinskih razstavah.

THIS IS THE END
”I am sorry to say, but there is always tomorrow!”
Recept za razstavo: preproste podobe vsakdana, portreti namišljenih prijateljev, konfeti pozabljene zabave, zapisi preslišanih pogovorov, prizori dogajanja nekje vmes, oris praznine med koncem in začetkom. Pripovedni fragmenti v risbi.

“Na prvi pogled gre za nametane in nakracane podobe, nekakšne vaje v neumnosti. Zgolj na prvi pogled, seveda. ‘Neumnosti’ Mine Žabnikar moramo namreč brati povsem resno, kot zavestno slogovno in sporočilno gesto. Njene risbe so v svoji ‘nakracanosti’ še preveč dosledno izrisane, še preveč strukturirane, da bi jih imeli za naivne. Njihova struktura kaže skrajno individualiziran, intimen likovni izraz, ki beleži avtoričine življenjske lege, situacije, probleme in izzive. Intimen in ne intimističen izraz. Ta bi se zadovoljil s splošno privzeto delitvijo na javno in zasebno, vendar avtorica problematizira ravno odnos med obema, ko se ji, na primer, toži po resni ljubezenski zvezi, obenem pa vanjo zareže odkriti šovinizem ali ko jo pomirja lokalni sentiment, obenem pa jo tepta slepi nacionalizem. Intima je seveda prostor pogajanja s samim sabo in z okolico.” (D. Dragojević, odlomek)

http://minafina.si

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. financno podpira Ministrstvo za kulturo RS in MOL – Oddelek za kulturo.