Skip to main content
P74 razstave 2013

Metka Zupanič: Anti – Global?

By 11 marca, 201311 aprila, 2013No Comments

21. 3.– 9. 4. 2013
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana
Vabljeni na pogovor Metke Zupanič in Vesne Bukovec v četrtek, 21. marca 2013, ob 18.30 v Center in Galerijo P74. Sledi otvoritev razstave ob 19. uri.

Metka Zupanič je uveljavljena intermedijska umetnica, ki se v svojih projektih ukvarja z odnosom med posameznikom in tehnološkim Drugim. V projektu “Anti – Global?” se osredotoča na način odzivanja telesa na dražljaje, ki jih generira človekova podzavest.

Že v svojih predhodnih projektih je tematizirala sodobne tehnologije, ki služijo kontroli in nadzoru. Projekt “How to Kill Something in Me” (2010, 2011) je tematiziral rabo tehnologij za nadzor in identifikacijo, ki so danes dostopne na prostem trgu. Povezovala jih je z realno grožnjo intervencije z orožjem, zlasti v podobi »specialnih enot«, ki postajajo del profesionalizacije državnih služb z “licenco za ubijanje”. Projekt je temeljil na vprašanju, kako upravljati osebne informacije v sedanji in jutrišnji družbi, zlasti v kontekstu družbe strahu.

V aktualnem projektu avtorica obravnava občutke strahu, ki se porajajo v posamezniku v izrednih in brezizhodnih družbenih, socialnih in ekonomskih stanjih časa poznega kapitalizma – časa navidezne svobode in “spektakla velekapitala”.
Projekt je materializiran v dveh samostojnih enotah. Skulptura v prvem prostoru je kombinacija dveh osnovnih geometrijskih teles, zasnovana kot metafora sistema, ki temelji na delu in stremi proti vrhu, kjer se perpetuira ‘dodana vrednost’. Občutek strahu je osrednji odziv na fizično in čustveno nevarnost objekta. Vrtenje krogle v objektu je vedno hitrejše in reprezentira pospeševanje sistema hkrati pa se avtorica osredotoča na način odzivanja telesa – njegove površine – na dražljaje, ki jih generira človekova podzavest.
Video instalacija v drugem prostoru je čista, konkretizirana prezenca, brez metaforičnih dimenzij. Predstavlja zgodbe treh posameznic/ikov, ki so v globaliziranem svetu našli delo in osebno srečo v Sloveniji. Njihovi potenciali so se po dinamični poti globalne mobilnosti realizirali tukaj. Kje torej živimo? V najslabšem ali najboljšem od vseh svetov? Ali nas dinamika hitrega časa, v katerem živimo, sili, da ustvarimo zase in najbližje najbolje, kar lahko?

Metka Zupanič je zaključila študij kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je leta 2005 tudi magistrirala iz novih medijev. V času študija se je izpopolnjevala na National College of Art and Design v Dublinu. Sodelovala je na številnih mednarodnih razstavah sodobne umetnosti mdr. v Gradcu, Benetkah, Lodzu, Gdansku, Skopju, Berlinu, Dunaju, Bratislavi, Novem Sadu in v Sloveniji na U3 (Moderna galerija), galeriji Kapelica, Centru in Galeriji P74, Galeriji sodobne umetnosti Celje idr. Od leta 2002 članica umetniške skupine KOLEKTIVE (skupaj z Vesno Bukovec in Lado Cerar).

Vabljeni!

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in MOL, Oddelek za kulturo.