Skip to main content
P74 razstave 2015

Josip Stošić (1935 – 2009)

By 13 februarja, 20157 julija, 2015No Comments

17. 2. – 10. 3. 2015
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Josip Stošić, v torek, 17. 2. 2015, ob 19.00 uri v Center in Galerijo P74.

Kustosinja razstave je Janka Vukmir.

Josip Stošić je zagrebški pesnik, umetnostni zgodovinar in likovni umetnik. Gre za premierno predstavitev njegovega umetniškega ustvarjanja ter prvo posthumno pregledno razstavo.

Razstava prinaša povsem neznan segment dela tega zelo pomembnega likovnega ustvarjalca, ki je širši javnosti ni znan. Njegovo umetniško delo je pomembno vplival na številne vizualne umetnike in na sam razvoj sodobne umetnosti na Hrvaškem.

V likovnem opusu, ki je bil predstavljen na številnih skupinskih razstavah je sodeloval z vrsto umetnikov in kustosov: Borisom Bućanom, Zdravkom Tišljarom, Vladimirom Gudcem, Ladislavom Galetom, Goranom Trbuljakom, Radoslavom Putarom, Davorom Matičevićem, Richardom Demarcom.
Stošićev umetniško delo je multimedijsko in vključuje poezijo, besedila, minutne drame, filme, instalacije, objekte, koncepte, grafična dela, fotografijo. V mediju filma je deloval skupaj z Darkom Schneiderom kot scenarist dveh filmov v 70. letih dvajsetega stoletja, nekaj filmskih animacij pa je izvedel skupaj z Ladislavom Galeto.

Pri svojih sedemnajstih letih, leta 1951 je v samozaložbi izdal kultno knjigo pesmi Đerdan, ki je bila kmalu po objavi cenzurirana in prepovedana. Ob Radovanu Ivšiću, Boru Pavloviću in Ivanu Slamnigu je v hrvaško umetnost uvedel konkretno poezijo. Študiral je zgodovino umetnosti in psihologijo in vse do svoje upokojitve leta 2000 deloval kot arheolog in umetnostni zgodovinar na Institutu za zgodovino umetnosti. Tu je dosegel tudi več pomembnih znanstvenih odkritij.

Josip Stošić je v času svojega življenja pripravil samo tri samostojne razstave, poleg njih pa je sodeloval na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini.

Razstavo »Josip Stošić« smo pripravili v organizaciji Instituta za sodobno umetnost iz Zagreba in tesnem sodelovanju njegove družine (žena Karmen Stošić in sin Irin Stošić).

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti in mednarodne mreže CLUSTER.