Skip to main content
Novice

Javni razpis: –5 MINUT, Mednarodni bienale kratkega videa 2015

By 2 junija, 2015No Comments

Center in Galerija P74 z veseljem napoveduje javni razpis mednarodnega bienala kratkega videa –5 MINUT. Peta edicija bienala nosi naslov Insomnia Dyslexia, pripravila pa jo je gostujoča kustosinja Ece Pazarbaşı.

Rok za prijavo: 30. 6. 2015

Insomnia Dyslexia je neuradni izraz za stanje, ki ga povzroča pomanjkanje spanja ter se kaže kot težave z govorom in delovanjem posameznika. Disleksija, ki se pojavlja zaradi pomanjkanja spanca, povzroči, da ne moremo povedati logičnega stavka ali izpeljati nekega običajnega telesnega giba. Insomnia ima lahko skrivnosten učinek na naše pisanje, na naš govor oziroma gibanje ali pa na vse elemente skupaj. Dislektični učinek je rezultat prekinjenega osnovnega vzorca delovanja pri človeku, v tem primeru spanja. Motnja spanja povzroči, da ni ujemanja med mislijo in dejavnostjo telesa. Lahko govorimo kar o Freudovem zdrsu. Napačno delovanje ali moteno govorjenje ima vedno svoj pomen. Tako spremenjeno delovanje kot tudi disleksija prihajata iz istega vira. Napačna beseda ali napačen gib, ki jo/ga sporoča tisti, ki nima dovolj spanja, in beseda ali dejanje tistega, ki ima dovolj spanja, se dopolnjujeta. Želeni govor/gib in dislektičnost sta torej dva dela celote. Delovanje se v mislih osebe začne kot nedislektično, a ko je narejeno/izgovorjeno, postane disleksično. Vsak pol zase predstavlja samostojno celoto, med njima pa hkrati obstaja velika tenzija. Videodela so lahko povezana s temo (ne)razumevanja telesa, s stanjem spanja, paradoksi delovanja možganov, s hiperrealnostjo in drugimi vsebinami, ki jih odpira koncept Insomnia Dyslexia. Izbrana dela bodo prikazana v okviru skupne razstave »Kratki video –5 minut« v oktobru 2015 v prostorih Galerije P74 v Ljubljani.

Tričlanska strokovna komisija bo izbrala videodela, ki bodo najbolj inventivno in prepričljivo obravnavala predlagano temo. Ob otvoritvi razstave bo izšla spremna publikacija s predstavitvijo del in avtorjev v slovenskem in angleškem jeziku.

Ece Pazarbaşı v svoji praksi kombinira kuratorske pristope in umetniško raziskavo. V trinajstih letih svojega delovanja je kurirala številne projekte, osredotočene na teme alternativnega izobraževanja, urbanizma, digitalnega in analognega javnega prostora, hrane, participatorne umetnosti, tehnologij in človeškega telesa. Sodelovala je pri številnih razstavah in z mnogimi institucijami, med drugim z New Museum Ideas City: Istanbul, ARTER Istanbul, Platform Garanti CAC, berlinskim Tanasom ter v okviru turškega paviljona na 52. beneškem bienalu. Je dobitnica prestižne štipendije za raziskavo na inštitutu za prostorske eksperimente Olafurja Eliassona v Berlinu (2013). Uči in svetuje študentom na Transart Institute v Berlinu in New Yorku. Živi in dela v Istanbulu in Berlinu.

Pogoji za prijavo:

  • ni prijavnine,
  • videodela morajo biti krajša od 5 minut,
  • videodelo je treba oddati na DVD-ju ali USB ključu v formatih avi, mpeg ali mov in poslati po pošti,
  • videodela se lahko pošljejo tudi po spletni pošti prek aplikacije WeTransfer ali Dropbox
  • vsak avtor lahko odda eno videodelo,
  • dela morajo spremljati njihov kratek opis, predstavitev avtorja, 2 fotografiji iz videa (v formatu jpg) in kontaktne informacije (e-mail naslov in stalno prebivališče).

Zaključek razpisa: 30. junij poštni žig,  za elektronsko pošiljanje polnoč po lokalnem času.

Vsi avtorji bodo o rezultatih razpisa obveščeni na začetku oktobra 2015. Vsa prejeta dela bomo shranili v arhivu Centra in Galerije P74 ter jih ne bomo vračali.

Poštni naslov:
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74
Za razpis Kratki video –5 minut 2015
Trg prekomorskih brigad 1
1000 Ljubljana, Slovenia

Elektronski naslov: p74shortvideobiennial@gmail.com

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.