Skip to main content
Novice

ARCOmadrid in Offprint, London – ­20 let Galerije P74

By 17 februarja, 2017No Comments

V naslednjih dneh Galerija P74 napoveduje praznovanje dvajsete obletnice delovanja in to v velikem slogu: na umetnostnem sejmu ARCOmadrid in na sejmu knjig umetnika Offprint London v Tate Modern (kasneje še v Ljubljani).


Milena Usenik, Figure with a Green Beret, 1975, 140x225cm

Sušna leta so minila.

Že lanskoletni sejem ARCOmadrid je ponovno privabil več kot 100.000 obiskovalcev. Na sejem so se vrnili številni gostje in zbiralci.

Na letošnjem ARCOmadrid Galerija P74 predstavlja kreativni dialog med ustvarjalkami in ustvarjalci dveh različnih generacij: med zgodovinskim, popartističnim slikarstvom Milene Usenik in post-konceptualno prakso skupine SBD (Mateja Rojc, Simon Hudolin).

Med leti 1971 in 1976 je Milena Usenik ustvarila izjemen slikarski opus, ki predstavlja  unikaten hibrid med pop artom in tendencami op arta.  Pop art je v Jugoslaviji  nastal v popolnoma drugačnih socialnih, političnih in družbenih okoliščinah kot oni na Zahodu. Na samosvoj način ta dela predstavljajo kritiko potrošne družbe in njene reprezentacije, kot tudi tematizacijo izbranih političnih tem, kot je vojna v Vietnamu ipd. Ena od popularnih metod pop arta je bila tudi apropriacija seksualizirane reprezentacije ženskega telesa, ki je dominirala v podobotvorju množičnih medijev.

Small but dangers (SBD) ustvarjata v mediju risbe, slike, akcije in performansa. V svoja dela uspešno projecirata strategijo absurda in manipulacije kot osrednjega vsebinskega toka. SBD prevprašujeta vizualne režime današnjega časa, rdeča nit njunega dela je vizualna igra brez jasnih pravil.

Ne zamudite!
Na sejmu ARCOmadrid 2017 nas najdete na stojnici 9G03.


www.ifema.es/arcomadrid_06

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.