Skip to main content
KAPSULA program 2015

–5 MINUT, Mednarodni bienale kratkega videa

By 5 oktobra, 20155 novembra, 2015No Comments

13. 10. 2015 – 3. 11. 2015
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Uradna predstavitev bienala:
torek, 13. 10. 2015 ob 18.00 uri
, KAPSULA, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana.
Bienale bo predstavila glavna organizatorka bienala Polonca Lovšin.
Odprtje bienala:
torek, 13. 10. 2015 ob 20.00 uri
, Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana.

Z veseljem napovedujemo novo izdajo Mednarodnega bienala kratkega videa –5 MINUT. Letošnja peta edicija nosi naslov Insomnia Dyslexia in je delo gostujoče kustosinje Ece Pazarbaşı. Mednarodna strokovna žirija v sestavi Ece Pazarbaşı (glavna kustosinja), Eli Cortiñas (video umetnica) in Polonca Lovšin (umetnica, kustosinja Galerije P74) je med 127 prejetimi video deli z različnih kontinentov izbrala osem del avtoric in avtorjev Bonnie Begusch, Nena Belcheva, Anupong Charoenmitr, Heidi Hörsturz, Sanje Hurem, Local A., Dustina Luke Nelsna in Guida Nosarija.

Ob otvoritvi bienala bo izšla spremna tiskovina s predstavitvijo izbranih del in avtorjev v slovenskem in angleškem jeziku.

Mednarodni bienale kratkega videa -5 MINUT smo prvič zasnovali pred slabim desetletjem. Razlog za to odločitev je bilo predvsem veliko zanimanje za medij videa med profesionalnimi umetniki. Prve edicije so bile usmerjene predvsem v domač prostor, saj smo želeli na ta način odpreti vrata čim večjemu številu mladih in neuveljavljenih umetnikov. Razpis se je nato postopno razširil iz lokalnega v mednarodni prostor, predpisali pa smo tudi temo. V letu 2012 smo k sodelovanju povabili gostujočo kustosinjo Silke Opitz, ki je predlagala temo, sodelovala pri izboru del in pri postavitvi razstave. 
Podobno je zasnovana tudi letošnja peta edicija bienala. Kustosinja bienala Ece Pazarbaşı je predlagala temo z naslovom Insomnia Dyslexia. Spričo izjemnega odziva je letošnji mednarodni bienale kratkega videa prelomen. Na javni razpis se je odzvalo 127 avtoric, avtorjev in avtorskih skupin z vsega sveta. Vsem sodelujočim se za izjemno sodelovanje iskreno zahvaljujemo.


Sanja Hurem, The Passage

O konceptu
Insomnia Dyslexia je neuradni izraz za stanje, ki ga povzroča pomanjkanje spanja ter se kaže kot težave z govorom in delovanjem posameznika. Disleksija, ki se pojavlja zaradi pomanjkanja spanca, povzroči, da ne moremo povedati logičnega stavka ali izpeljati nekega običajnega telesnega giba. Insomnia ima lahko skrivnosten učinek na naše pisanje, na naš govor oziroma gibanje ali pa na vse elemente skupaj. Dislektični učinek je rezultat prekinjenega osnovnega vzorca delovanja pri človeku, v tem primeru spanja. Motnja spanja povzroči, da ni ujemanja med mislijo in dejavnostjo telesa. Lahko govorimo kar o Freudovem zdrsu. Napačno delovanje ali moteno govorjenje ima vedno svoj pomen. Tako spremenjeno delovanje kot tudi disleksija prihajata iz istega vira. Napačna beseda ali napačen gib, ki jo/ga sporoča tisti, ki nima dovolj spanja, in beseda ali dejanje tistega, ki ima dovolj spanja, se dopolnjujeta. Želeni govor/gib in dislektičnost sta torej dva dela celote. Delovanje se v mislih osebe začne kot nedislektično, a ko je narejeno/izgovorjeno, postane disleksično. Vsak pol zase predstavlja samostojno celoto, med njima pa hkrati obstaja velika tenzija. Videodela so lahko povezana s temo (ne)razumevanja telesa, s stanjem spanja, paradoksi delovanja možganov, s hiperrealnostjo in drugimi vsebinami, ki jih odpira koncept Insomnia Dyslexia.

O kustosinji
Ece Pazarbaşıv svoji praksi združuje kuratorske pristope in umetniško raziskavo. V trinajstih letih delovanja je kurirala številne projekte, osredotočene na teme alternativnega izobraževanja, urbanizma, digitalnega in analognega javnega prostora, hrane, participatorne umetnosti, tehnologij in človeškega telesa.   Sodelovala je pri številnih razstavah, med drugim v New Museum Ideas City: Istanbul, ARTER Istanbul, Platform Garanti CAC, berlinskim Tanasom ter v okviru turškega paviljona na 52. beneškem bienalu. Je dobitnica prestižne štipendije za raziskavo na inštitutu za prostorske eksperimente Olafurja Eliassona v Berlinu (2013). Uči in svetuje študentom na Transart Institute v Berlinu in New Yorku. Živi in dela v Istanbulu in Berlinu.

Produkcija: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.