slo | eng

Center in Galerija P74

Nagrada skupine OHO

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana v sodelovanju z Residency Unlimited, New York in Trust for Mutual Understanding, New York razpisuje Nagrado skupine OHO za leto 2022.

 

 

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. z veseljem objavlja javni razpis za Nagrado skupine OHO 2022 –  osrednjo neodvisno nagrado za mlade vizualne umetnice in umetnike v Sloveniji do 40. leta starosti.

Vabimo umetnike, institucije, organizacije, da se prijavijo oziroma, da prijavijo umetnice in umetnike, ki delujejo na področju sodobne vizualne umetnosti v medijih risbe, slikarstva, kiparstva, instalacije, videa, novih medijev in performansa. Prispele prijave bo pregledala mednarodna strokovna žirija in izbrala štiri nominirance nagrade.

Razpis za nagrado je odprt do vključno 10. 3. 2022. 

Dosedanji nagrajenci “Nagrade skupine OHO” so:
Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan, Veli Silver, Staš Kleindienst, Lenka Đorojević in Matej Stupica, Mark Požlep, Simon Hudolin Salči (SBD), Neža Knez, Tadej Vaukman, Nika Ham, Lene Lekše.


Več o nagradi

Javni natečaj Nagrade skupine OHO je namenjen mladim vizualnim umetnicam in umetnikom do 40. leta starosti, vključujoč letnico rojstva 1982. Nagrada se podeljuje za kvalitetno in inovativno umetniško delo, ki je nastalo v zadnjih dveh letih. Na natečaj lahko prijavitelji prijavijo dela v mediju slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, instalacije, fotografije, videa, novih medijev in performansa. Dela s področja uporabnih umetnosti, oblikovanja, gledališča in filma niso predmet tega razpisa.

PRAVILA IN ZAHTEVE RAZPISA:

 • Nagrada je namenjena izključno posameznikom.
 • Od prijavitelja se zahteva, da deluje profesionalno 3 – 5 let (po zaključku šolanja) in da je že sodeloval na več skupinskih oz. samostojnih razstavah.
 • Od prijavitelja se pričakuje dobro znanje angleškega jezika.
 • Finalisti bodo izbrani na podlagi portofolia in zaključne razstave. Novonastala oz. še nerazstavljena dela ne bodo odločujoč faktor končnega izbora.
 • Finaliste nagrade bo žirija intervjuvala, delno v angleškem jeziku.
 • Organizatorji in nosilci programa YVAA imajo pravico do zavrnitve kandidata, ki bi bil neustrezen, t.j. ko ne bi bil za rezidenco dovolj pripravljen oz. ne bi v zadostni meri obvladal angleškega jezika.
 • Umetnice in umetniki se lahko na natečaj prijavijo samostojno, lahko jih prijavijo institucije ali posamezniki.
 • Prijavljeni kandidati morajo ustvarjati v Sloveniji oz. morajo biti del kulturne scene.
 • Dobitnik nagrade je obvezan, da v izbranem terminu odpotuje in biva v ZDA, ter po povratku pripravi samostojni projekt v Ljubljani.

Mednarodna strokovna žirija bo med prispelimi projekti izbrala štiri (4) finaliste, ki se bodo predstavili z novimi ali še nerazstavljenimi deli v maju 2022 na skupni razstavi v Galeriji P74 v Ljubljani. Strokovna žirija bo med finalisti izbrala in razglasila dobitnika Nagrade skupine OHO za leto 2022. Organizatorji nagrajenki/cu Nagrade skupine OHO nudijo dvomesečno umetniško rezidenčno bivanje v New Yorku, ZDA v Residency Unlimited in samostojno razstavo v Galeriji P74 v Ljubljani.

Prijava za razpis Nagrade skupine OHO 2022 mora obvezno vsebovati:

 1. osebne podatke: ime, priimek, naslov, telefon, e-mail
 2. kratek profesionalni življenjepis (v slovenskem in angleškem jeziku) – z obvezno letnico rojstva!
 3. dokumentacijo o predloženih umetniških delih, označeno z vsemi podatki o avtorju in delih (naslov, leto, tehnika, dimenzije, kje je bilo delo razstavljeno). Dokumentacija lahko vsebuje slikovno gradivo (jpeg) ali video (mp4). Fotografije predloženih umetniških del naj bodo visokokavostne (300 dpi, max 10MB). Če imate celoten portofolio pripravljen v formatu pdf, vljudno prosimo da fotografije izbranih/predlaganih um.del pošljete posebej tudi v formatu jpg (označene kot je navedeno zgoraj).
 4. obvezno izjavo umetnika o svojem umetniškem delu oz. razlago predlagatelja (do ene strani), ki mora biti prevedena tudi v angleščino.

Vsi našteti elementi prijave so obvezni. Nepopolne in pomanjkljive vloge ne bodo upoštevane!

NAČIN PRIJAVE
Prijavo in vso razpisno dokumentacijo pošljite v elektronski obliki (zip, rar, pdf, word, jpeg,…)
na e-mail: p74info@zavod-parasite.si.

Kandidati lahko po želji predložijo tudi dodatno dokumentacijo (kataloge, tekste in ostalo) in pošljejo po navadni pošti na naslov: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Galerija P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana. Priložene dokumentacije ne vračamo in ostaja v arhivu Nagrade skupine OHO. Originalna dela, nepopolne, pomanjkljive in zakasnele prijave pri izboru ne bomo upoštevali.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na gsm: 040 370 199

Natečaj je odprt do vključno 10. marca 2022.

O rezultatih natečaja bodo vsi kandidati in predlagatelji obveščeni ob koncu meseca marca 2022.

 


Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je z Nagrado skupine OHO soustanovitelj mednarodne mreže YVAA, Young Visual Artists Awards in soustanovitelj organizacije Center for Exchange in Visual Arts. Skupna mreža ima trenutno 11 članov:

Podporniki in sponzorji Nagrade skupine OHO so:

 • The Foundation for a Civil Society, New York
 • Trust for Mutual Understanding, New York
 • Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo
 • Ministrstvo za kulturo RS