slo | eng

Center in Galerija P74

Boris Cvjetanović: Fotografirani in osvetljeni

10. 12. 2021 – 2. 1. 2022
Galerija P74

Z velikim veseljem napovedujemo prvo samostojno razstavo Borisa Cvjetanovića Fotografirani in osvetljeni v prostorih Galerije P74. Razstava prinaša izbrana dela iz ciklusov Bolnica, Delavci, Letovanje, Mesnička 6, Zapor, (nastale so med leti 1983 in 2005) ter nov ciklus Osvetljeni.

Boris Cvjetanović sodi med najvidnejše in najzanimivejše hrvaške fotografe zadnjih desetletij. Je senzibilen kronist vsakdana, kjer brez patetike in drame beleži socialne in družbene fenomene. V zgodnjih osemdesetih je ustvaril posnetke političnih grafitov, serije podob dementnih, nemočnih in osamljenih ljudi iz bolnišnic, psihiatričnih bolnišnic, kletnih stanovanj, zaporov, več tednov je odmevno dokumentiral stavko labinskih rudarjev. Pokazal je podzemlje, kjer živijo brezdomci in zasvojenci. Osrednji poudarek je usmeril na neprilagojene, zavržene, zapostavljene ali hendikepirane osebe z margine, ki jih je družba zavrgla. Ti prizori so upodobljeni brez drame ali vojerizma. Protagonisti večkrat gledajo neposredno v kamero in se zavedajo, da so fotografirani. Boris Cvjetanović v teh serijah kaže izjemno spoštovanje do fotografiranih.
Pomembno vlogo v njegovem umetniškem opusu zaseda mesto. Zanima ga urbani vsakdan, njegova postsocialistična, postindustrijska transformacija. Mesto je tema za njegovo sociološko, zgodovinsko, arhitekturno ali politično raziskavo. V podobah mesta večkrat ne vidimo ljudi, temveč zgolj posledice njihovih ravnanj. Tak portret mesta je lahko zasnoval samo nekdo, ki mesto pozorno spremlja in poglobljeno opazuje.

Za osebe ali predmete, ki jih osvetljujejo svetila, pravimo, da so osvetljeni. V novi seriji Borisa Cvetanovića Osvetljeni opazujemo izbrane posameznike na dvorišču, v sobi, v baru. Zatopljeni so v ekran in ožarčeni z modro svetlobo. Razlikujejo se v izrazih, dejanjih, sopostavitvah, ki jih je fotograf izbiral, a fokus je jasen. So prisotni? So odsotni?

Boris Cvjetanović (1953) je končal srednjo šolo za uporabne umetnosti in leta 1976 diplomiral na likovnem oddelku Pedagoške akademije, Oddelek likovne umetnosti v Zagrebu. Med leti 1976 in 1984 je delal kot kiparski restavrator na Hrvaškem restavratorskem zavodu Hrvaške. Od leta 1984 se profesionalno ukvarja s fotografijo. Leta 2007 se je zaposlil na Akademiji za likovno umetnost kot predavatelj za fotografijo. Sodeloval je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma, po Evropi, ZDA, Japonski in Avstraliji. Leta 2003 je skupaj z Ano Opalić zastopal Hrvaško na 50. Beneškem bienalu sodobne umetnosti v Benetkah. Boris Cvjetanović je dobitnik več prestižnih nagrad kot so nagrada na 1. Tokyo International Photo Biennale, Grand Prix na razstavi Hrvatska fotografija 1997, nagrada Homo Valans ’97 idr. Leta 1996 je izdal knjigo fotografij Prizori bez značenja (Prizori brez pomena). Njegova dela so v številnih svetovnih zbirk.

>>>Vstop v galerijo je možen pod trenutno veljavnimi ukrepi in z izpolnjevanjem enega izmed PCT pogojev. Hvala za razumevanje.