slo | eng

Center in Galerija P74

Nagrada skupine OHO 2021

Razstava nominirancev
Maj 2021
Center in Galerija P74

Jošt Franko, Dalea Kovačec, Lene Lekše, Neja Tomšič

_______

Jošt Franko (r. 1993)  je vizualni umetnik in fotograf. Njegovo delo se osredotoča na tuja in domača socialna vprašanja v okviru interdisciplinarnih projektov, ki obravnavajo skrite, spregledane in nevidne teme. Njegova praksa temelji predvsem na fotografiji, videu, instalacijah, kolažih in besedilu. Magistriral je na Goldsmith College, na Univerzi v Londonu.

 

 

 

Dalea Kovačec (r. 1993) trenutno zaključuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tu je leta 2016 diplomirala. Leta 2018 je prejela Nagrado Univerze v Ljubljani. Sodelovala je na več skupinskih razstavah in samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini.

 

 

 

 

Lene Lekše (r. 1995) je leta 2018 diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer zaključuje magistrski študij. V času študija se je v okviru izmenjave šolala na Akademiji Minerva v Groningenu ter v Talinu na umetniški akademiji EKA. Sodelovala je na več skupinskih in samostojnih razstavah v Talinu, Ljubljani, Celju, Novem mestu. Je dobitnica dveh priznanj ALUO in štipendistka Mestne občine Ljubljana.

 

 

Neja Tomšič (r. 1982) je vizualna umetnica in pesnica, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je svoja dela predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Po akademiji je študirala na doktorskem študiju na Fakulteti za humanistične študije, kjer je raziskovala pojav dokumentarnega filma v sodobni umetnosti.

 

_______

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike, ki jo je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. leta 2005. Nagrada je članica mednarodne mreže Young Visual Artist Award, ki združuje nevladne organizacije centralne in vzhodne Evrope.

Rezidenco v New Yorku pripravljamo v sodelovanju z ameriškimi partnerji Trust for Mutual Understanding New York in Residency Unlimited New York, ki organizira in koordinira bivanje in ustvarjanje umetnikov v ZDA. Po dvomesečni umetniški rezidenci v New Yorku zmagovalec pripravi še samostojno predstavitev v Galeriji P74 v Ljubljani.