slo | eng

Center in Galerija P74

Galerija Prozori, Zagreb

4. 12. 2020 – 2. 2. 2021
Kustosinja: Irena Bekić

razstava na spletu:
https://www.facebook.com/Kapsula74

KAPSULI z veseljem napovedujemo predstavitev publikacij Galerije Prozori iz Zagreba, ki letos praznuje že dvainštirideset let delovanja.
Razstava je za vse obiskovalce odprta od ponedeljka, 25.1.2021 naprej vsak delovni dan med 12.00 in 18.00. (zaenkrat do petka, 29.1.2021)
Vljudno prosimo vse za upoštevanje priporočenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb (NIJZ).

Datum trajanja razstave je odvisen od vladnih ukrepov – obrazstavni program in novosti glede ogleda razstave lahko spremljate na naši spletni strani in družbenih omrežjih.

 

Galerija Prozori sodi med zanimivejša neodvisna razstavišča sodobne umetnosti in založnike v Zagrebu. Deluje že zavidljivih dvainštirideset let in domuje v prostorih narodne knjižnice (knjižnica S.S. Kranjčevića, Knjižnica mesta Zagreba). V spajanju dveh dejavnosti – galerijske in knjižnične – ustvarja program, ki aktivira potenciale knjižnice kot javnega prostore in prostora za vzpostavljanje novih oblik sodelovanja. Pri tem simbolični in kulturni kapital knjižnice služi kot pomemben kontekst, ki se skozi umetniška dela aktivira, menja in redefinira. Iz takšnih konfiguracij izhaja tudi umetniško eksperimentiranje s formo publikacije in knjige. Program izdajanja knjig umetnika v okviru knjižnične dejavnosti je mehko subvertiranje sistema, ki temelji na knjižnem gradivu konvencionalnih izdajateljev. Eksperimentalna umetniška produkcija v knjižnici tako izrablja pomembno nišo.

Razstava Galerije Prozori v KAPSULI prinaša publikacije, ki so bile izdane v zadnjem času. Publikacije so žanrsko raznolike, vsebinsko pa odpirajo teme avtorstva, originala, lastništva in kopije. Na razstavi so predstavljena tiskana dela Marice Vitas, Marijana Molnarja, Rafaele Dražić, Ivane Franke, Nine Kurtele, Vanje Babić, Tadeja Pogačarja, Sandre Sterle, Sandra Đukića, Neli Ružić in Dana Okija.

_______

Irena Bekić je diplomirala na Oddelku za umetnostno zgodovino in primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Zagrebu. V Knjižnici mesta Zagreba je kot kustosinja in vodja Galerije Prozori zaposlena od leta 1995. Zanima jo novomedijska umetnost, interdisciplinarno sodelovanje umetnosti in drugih poročij in predvsem kulturna antropologija. Objavlja likovno kritiko in bsedila ob razstavah, med knjigami pa velja omeniti Andreja Kulunčić, Umjetnost za društvene promjene (2013, 2018), Sandro Đukić, The Outworn Structure (2019) in Neli Ružić Nigdina/NOWhere (2019). Je avtorica ali soavtorica umetniških, raziskovalnih in izobraževalnih projektov Kulturni izlet – kulturni prostor Zagreba za mlade z otoka Lastova (2019, 2020), Delavnice za družbo in umetnost (2018), ARTceda (2016) /s Petro Dolanjski/; Med tam in tam: anatomija začasnih migracij /z Dugo Mavrinac/ (2015 – 2019); Slovar vsakodnevnih interakcij (Novi list, 2011); Mame in hčerke (z Marijano Stanić), Galerija 90-60-90, Zagreb, 2010; MKC, Split, 2011. Je članica ULUPUHA (Hrvaške zveze likovnih umetnikov) in Hrvaške sekcije AICE ter ustanoviteljica Društva IPAK – raziskovalni projekti in avtorske koncepcije.